open-navfaktor-logo
search
Promiloševićevac
U Prištini održan protest zbog dodjele Nobelove nagrade književniku Handkeu
Apolloni je zvaničnicma Ambasade Švedske predao 20 fotografija na kojima su ilustracije kosovskih Albanaca masakriranih tokom sukoba na Kosovu
17.10.2019. u 13:18
get url
text

Ispred Ambasade Švedske u Prištini danas je kosovski dramaturg Ben Apolloni sa još dvoje ljudi, održao protest protiv dodijeljene Nobelove nagrade za književnost austrijskom kontroverznom piscu Peteru Handkeu.

Apolloni je izjavio da je cilj protesta da se iskaže neslaganje i neprihvatanje odluke Švedske akademije nauka da Nobela za književnost dodijeli Hendkeu, kontroverznoj osobi, koja je podržavala politiku Slobodan Miloševića.

-Nas iritira, a iritira i čitav svijet i sve medije, sve ljude koji još uvek imaju dušu i čovječnosti u sebi, da je vrednovan ovaj čovjek kojeg svijet poznaje već 30 godina po njegovim promiloševićevskim izjavama. Peter Handke je poznat po tome, a ne po visokim vrijednostima u književnosti - rekao je Apollon.

Dodao je kako je Nobelova nagrada prestižna nagrada i da treba imati na umu i paziti se od uključivanja u podršku nacionalističkim snagama.

-To je svojevrsna podrška svim nacionalističkim snagama koje su u Evropi. To je svojevrsna promocija koja se vrši svim tim mračnim silama, koje se danas pokušavaju probiti na čelo Evrope - rekao je on.

Apolloni je zvaničnicma Ambasade Švedske predao 20 fotografija na kojima su ilustracije kosovskih Albanaca masakriranih tokom sukoba na Kosovu. On je naveo da su te forografije način da se iskaže neslaganje sa odlukom Švedske akedmije nauka.

Odluka Švedske akademije da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu izazvala je burne reakcije javnosti na Kosovu, ali i širom regije, zbog Handkeovih stavova protiv NATO bombardovanja tadašnje Jugoslavije i podrške politici Slobodana Miloševića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.