open-navfaktor-logo
search
Manifestacija
U Pruscu otvoreni "509. Dani Ajvatovice": Ponosni na vjeru, tradiciju i domovinu
Naš san uvijek je san o boljoj BiH. Državi slobode i prosperiteta, pravde i pravičnosti, ravnopravnoj i priznatoj, komotnoj za sve ljude i narode koji u njoj žive, rekao Džaferović
14.06.2019. u 21:57
get url
text

 Na Musali u Pruscu danas su otvoreni "509. Dani Ajvatovice". Manifestaciju je svečano otvorio Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, a u programu su učestvovali Udruženje sazlija "Sevdah" iz Živinica, hor Elči Ibrahim–pašine medrese iz Travnika i Vokalno–instrumentalni sastav "Forte" iz Donjeg Vakufa.

Džaferović je tokom obraćanja naglasio da su snovi, kao što je i Ajvaz-dedo vjerovao, uz Božiju pomoć ostvarivi, ma kako se neke prepreke činile nepremostivim.

- Naš san uvijek je san o boljoj BiH. Državi slobode i prosperiteta, pravde i pravičnosti, ravnopravnoj i priznatoj, komotnoj za sve ljude i narode koji u njoj žive - naglasio je Džaferović.

Moto ovogodišnje Ajvatovice je "Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu". U programu publika će imati priliku vidjeti i doživjeti 70 različitih kulturnih, vjerskih, edukativnih, sportskih i humanitarnih sadržaja, kroz koje će se javnosti predstaviti brojni naučni i kulturno-umjetnički radnici.

Pored tradicionalnog nastupa Sarajevske filharmonije, koncerata tradicionalne i duhovne muzike, tokom Dana Ajvatovice biće organizovano i deset promocija knjiga, a za omladinu i djecu planirano je niz programa, između ostalog, Omladinski kamp na platou Ajvatovice te konkurs za najbolji literarni rad za srednjoškolce. Planirana su i četiri humanitarna programa koji će biti provedeni u Bugojnu, Fojnici i Novom Travniku.

"Dani Ajvatovice" trajaće od 14. juna do 1. jula 2019. godine, a centralni događaj, pohod ka Ajvatovici i prolazak vjernika kroz Ajvaz-dedinu stijenu, uz prigodan vjerski program, planiran je za 30. juni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.