Institut za javno zdravstvo RS-a do danas je isporučio zdravstvenim ustanovama približno 157.500 prve doze i nešto više od 94.800 druge doze/komponente vakcina.

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić je danas, na sastanku sa predstavnicima bolnica i domova zdravlja u ovom entitetu, poručio da ima dovoljno vakcina, te da se proces vakcinacije mora ubrzati. 

- Predloženi su modeli rada u narednom periodu, u smislu povećanog angažmana kapaciteta za vakcinaciju, broja timova u zdravstvenim ustanovama i njihove efikasnosti.

Također, predloženo je angažovanje dodatnih kadrovskih kapaciteta za administrativne poslove u procesu vakcinacije, kao i produžavanje radnog vremena vakcinalnih punktova, kako bi se i radno angažovano stanovništvo moglo vakcinisati protiv virusa korona - istaknuto je na sastanku. 

Od rukovodstava domova zdravlja zatraženo je da organizuju rad punktova u dvije smjene, kao i da, gdje god je to potrebno, subotom ili radnim danima u popodnevnim časovima, vakcinacija bude omogućena bez prethodnog zakazivanja građana. 

- RS trenutno ima dovoljno vakcina na raspolaganju i proces vakcinacije se mora ubrzati, kako bi se odgovorilo na zainteresovanost građana za imunizaciju, kao i iskoristila trenutna stabilna epidemiološka situacija i vrijeme prije jeseni - naveo je ministar Šeranić.