open-navfaktor-logo
search
Žestoke reakcije
U RS-u zgroženi: Visoki predstavnik Schmidt razgovarao s kosovskim premijerom Kurtijem
Premijer Kosova Albin Kurti je na zvaničnom Twitter nalogu objavio kako se sastao s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom.
20.02.2022. u 16:15
get url
text
Razgovor Kurtija i Schmidta

- Imao sam veoma dobar razgovor sa Christianom Schmidtom. Bosni i Hercegovini potrebna je naša puna pažnja, a OHR treba bezrezervnu podršku lidera EU. Podjele i otcjepljenja ne smiju pobijediti jedinstvo, različitost, solidarnost i inkluzivnu demokratiju - poručio je Kurti.

Ovaj sastanak izazvao je žestoke reakcije u Republici Srpskoj. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je se Scmidt "lažno predstavlja kako u BiH, tako sada i na međunarodnim konferencijama kakva je minhenska".

- U čije ime je on tamo, čije stavove zastupa, mislim da ne zna niko ni među osobljem OHR-a. Za nekoga ko javno govori da mu je stalo da BiH bude prosperitetna država pravi mnogo štete, a izbor sagovornika na konferenciji govori na koji način on vidi taj prosperitet. Obojica su lažni, jedan visoki predstavnik, drugi premijer lažne države. Prosperitetno, nema šta - rekao je Dodik.

Reagirala je i Ujedinjena Srpska (US) navodeći da su zgroženi sastanakom "građanina Schmidta sa Albinom Kurtijem".

- To je uvreda za srpskog predsjednika, patrijarha. Bili smo u pravu sto smo ga problematizirali u UN. Očekujem da se učlani u DF, da mu savjetnik bude Komšić - rekao je predsjednik US Nenad Stevandić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.