open-navfaktor-logo
search
Podaci ZZO TK
U samo tri mjeseca: Potrošnja za lijekove porasla za više 600 hiljada maraka
U prva tri mjeseca ove godine za lijekove je utrošeno 9.433.000 KM, a prošle godine u istom periodu 8,8 miliona
09.06.2019. u 19:26
get url
text
Almira Hurić: ZZO TK ne može provoditi nabavke lijekova

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona obezbjeđuje zdravstvenu zaštitu 419.600 osoba, što je manje nego u istom periodu prethodne godine. Ipak, rashodi su porasli, a to se posebno odnosi na potrošnju na lijekove, koja je puno veća u odnosu na prošlu godinu te veća u odnosu na ovogodišnji plan.

- Bilježimo rast zaposlenih i samozaposlenih što je dovelo do rasta prihoda te pad broja nezaposlenih. Također, porastao je i broj penzionera kao rezultat primjene novog Zakona o PIO. Naš prihod u prva tri mjeseca ove godine iznosi 55.550.000 KM, a rashodi su 59.493.000 maraka, što je negativan finansijski rezultat u iznosu od 3.943.000 KM - kaže pomoćnik direktora za ekonomske poslove i trezor Almira Hurić.

Negativan finansijski rezultat, kaže Hurić, nije alarmantan, jer je u prva tri mjeseca obično slabija naplata prihoda.

- Na primjer, RMU "Banovići" nije izmirio obaveze za prva tri mjeseca u potpunosti, ali su to sustigli u aprilu. Imamo problem naplate paušalnih doprinosa od zemalja ugovornica, odnosno iz inostranstva, a sve to obično bude nadoknađeno u drugoj polovini godine. Imamo pad prihoda po osnovu neposrednog učešća u troškovima zdravstvene zaštite, a to je rezultat odluke Skupštine TK kojom je plaćanja oslobođen veći broj osoba, kao nezaposleni i djeca, a s druge strane nije obezbijeđen izvor finansiranja. Po Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH, kada nekoga oslobodite plaćanja, neko te troškove mora uplatiti, a u ovoj odluci nije precizirano ko plaća - kaže Almira Hurić.

Zavod je u prva tri mjeseca izmirio sve obaveze po ugovorima sa zdravstvenim ustanovama, a odgovoreno je i na povećanje plaća zdravstvenih radnika.

- U ovoj godini nam se dešava prekoračenje potrošnje za lijekove. U prva tri mjeseca utrošeno je 9.433.000 KM što je prekoračenje u odnosu na plan, a to je rezultat liste lijekova kojom su lakši kriteriji za propisivanje lijekova na teret obaveznog osiguranja. Mi smo imali kontrole propisivačke prakse i to je dalo rezultate, ali nama problem predstavlja cijena lijekova jer na nivou FBiH se ne poštuje Zakon o javnim nabavkama kod kreiranja liste lijekova. Kantonalni zavodi ne mogu provoditi nabavke lijekova, nego se cijene definišu na nivou FBiH, kao obavezujuće i to je za nas problem, jer nam stvara veću potrošnju - kaže Hurić.

Prošle godine na lijekove je u Tuzlanskom kantonu potrošeno oko 36 miliona, a u prva tri mjeseca 8,8 miliona KM.

- Imamo značajan rast u odnosu na prošlu godinu, povećanje svakog mjeseca iznosi između 150 i 200 hiljada maraka. U prva tri mjeseca potrošli smo 100 hiljada više od predviđenog iznosa, ali taj iznos raste iz mjeseca u mjesec, tako da smo već sada premašili planirano za 250 hiljada KM - navodi Hurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.