U saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini poginulo je 255 osoba, dok je 9.799 zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

Tokom protekle godine registrovano je 535 ili 1,8 posto nezgoda više u odnosu na 2020. Broj saobraćajnih nesreća sa poginulim/povrijeđenim osobama je povećan za 671 nezgodu ili 10,72 posto.

Kada su u pitanju saobraćajne nsreće sa materijalnom štetom, u protekloj godini registrovano je 136 ili 0,58 posto nezgoda manje u odnosu na 2020., što je djelimično posljedica i sve češće upotrebe Evropskog obrasca za saobraćajne nesreće od vozača koji su učestvovali u saobraćajnoj nesreći sa manjom materijalnom štetom.

Veliki broj saobraćajnih nesreća na bh. cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cestama su jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nesreća, slijede saobraćajne nesreće nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nesreće koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, itd, objavio je BIHAMK.