Petak, 21.02.2020.

TUMED

U Sarajevu održan Četvrti samit turskih diplomanata: U fokusu društveni aktivizam

FOTO: AA

U Sarajevu je danas organiziran Četvrti samit turskih diplomanata, a u organizaciji BH Asocijacije alumnija Turske (TUMED).

Sastanku koji je održan pod sloganom “Društveni aktivizam“ prisustvovali su ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, predstavnici turskih institucija te oko 100 diplomanata koji su završili fakultete na univerzitetima u Turskoj.

Koc je na početku svog obraćanja uputio poruku saučešća zbog zemljotresa u gradu u Elazigu u Turskoj. Govoreći o aktivnostima TUMED-a, Koc je istakao da je riječ o asocijaciji punoj entuzijazma, te izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja diplomanata samitu u Sarajevu. 

Koc je prokomentarisao i bilateralne veze između Turske i BiH, te je napomenuo da su dosadašnji postupci garancija predstojećih. Ambasador Koc je kazao da je osnova izvanrednih odnosa između Turske i BiH zapravo Ahdnama koju je izdao osmanski sultan Mehmed Fatih kao simbol tolerancije. 

Napomenuo je da se svijet susreće sa ozbiljnim problemom kada je u pitanju tolerancija, te istakao kako bi turski diplomanti svojim iskustvom mogli popraviti sliku o Turskoj. Koc je na kraju istakao kako će ambasada Turske uvijek pružati podršku aktivnostima TUMED-a.

Predsjednica TUMED-a Merima Smajić je izjavila da je koncept ovogodišneg samita drugačiji od prethodnih te da će se fokusirati na društveni aktivizam. Ona je u svom obraćanju napomenula da se Turska nalazi na prvom mjestu u svijetu kada je riječ o humanitarnoj pomoći te je pozvala diplomante da svoju ljubav prema turskoj konkretiziraju svojim idejama i projektima koji će doprinijeti razvoju BiH.

Nakon obraćanja su dodijeljene novčane nagrade društvenim aktivistima. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh