open-navfaktor-logo
search
Gosti iz Turske i BiH
U Sarajevu upriličen program "Sjećanje na šehide Canakkalea"
Povodom 18. marta, Dana sjećanja na šehide i 107 godina od pomorske pobjede u Canakkaleu, u Sarajevu je u nedjelju upriličen program pod nazivom "Sjećanje na šehide Canakkalea u Bosni i Hercegovini", javlja Anadolu Agency (AA).
20.03.2022. u 21:32
get url
text

Programu sjećanja na šehide, u organizaciji Platforme bosansko-turskog bratstva, prisustvovali su ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, član Vrhovnog suda Republike Turske (Yargitay) Harun Kodalak, zastupnici u turskom parlamentu Mustafa Yel i Metin Yavuz.

Osim gostiju iz Turske, iz Bosne i Hercegovine programu su prisustvovali pomoćnik federalnog ministra za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, načelnik Hadžića Hamdo Ejubović, predstavnici turskih institucija i organizacija koje djeluju u BiH, predstavnici porodica šehida i poginulih boraca, brojne zvanice i gosti.

Program je počeo učenjem odlomaka iz Kur'ana, nakon čega su uslijedila i obraćanja.

Ambasador Turske u BiH Girgin tokom obraćanja podsjetio je kako se u Turskoj 18. marta obilježava Dan sjećanja na šehide i 107 godina od pomorske pobjede u Canakkaleu. Naveo je da su ovaj datum obilježili i u petak na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta.

- Ovom prilikom se s rahmetom i poštovanjem sjećamo svih šehida Turske i Bosne i Hercegovine koji su položili živote u svim ratovima i u borbi protiv terorizma - rekao je Girgin.

Naglasio je kako u historiji postoje trenuci koji predstavljaju prekretnice, a jedan od takvih trenutaka zasigurno je i Canakkale, odnosno Bitka kod Galipolja.

- Naravno, vama u Bosni i Hercegovini o tome nije potrebno detaljno govoriti, vi to vrlo dobro znate jer ste i sami prije 25 do 30 godina ostvarili jedan historijski uspjeh - poručio je Girgin.

Podsjetio je kako je Turska isto tako u svojoj bližoj prošlosti imala jedno slično iskustvo, 15. jula 2016. godine, kada je Gulenova teroristička organizacija (FETO) pokušala gurnuti Tursku u propast, no taj pokušaj osujetio je turski narod.

Ambasador Girgin podsjetio je kako su u noći 15. jula među prvim porukama podrške Turske bile one iz Bosne i Hercegovine.

- Ono što želim naglasiti jeste da teroristička organizacija Fetullaha Gulena predstavlja opasnost gdje god se nalazi. Oni (FETO) pod maskom obrazovnih institucija vrebaju našu djecu - podvukao je Girgin.

Upozorio je kako i bosanski narod u tom smislu treba biti oprezan i čuvati svoju djecu, podsjećajući kako su na to jasno nedavno u svojim porukama ukazali zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Predsjednik Platforme i organizator skupa Orhan Cakmak istakao je kako se danas u Sarajevu prisjećaju šehida Canakkalea, podsjećajući da je u Bici na Galipolju svoje živote položilo i oko 16.000 šehida sa područja Bosne i Herceogvine.

- Naša prošlost je zajednička, naši šehidi su zajednički, mi dijelimo naše tužne a isto tako i radosne trenutke, zbog toga smo večeras ovdje u Sarajevu - rekao je Cakmak.

Naglasio je kako Bosni i Hercegovini pridaju veliku važnost te kako Platforma već dugi niz godina realizuje i nastavit će realizovati slične aktivnosti podrške boračkoj populaciji, porodicama šehida i jetimima.

Na kraju programa uručene su plakete i prigodni pokloni, a među dobitnicima priznanja je i direktor Regionalnog ureda Anadolu Agency (AA) u Sarajevu Hakan Celik.

Bitka kod Canakkalea u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali po mnogim pokazateljima i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.