open-navfaktor-logo
search
Afera Lažne diplome
U sefu jednog od uhapšenih rektora SIPA pronašla 300.000 KM
U nastavku istrage u predmetu "Klaster" pripadnici SIPA-e danas su pretresli sef osumnjičenog V. S. i u njemu pronašli i privremeno oduzeli 300.000 KM u stranoj valuti.
03.03.2023. u 11:55
get url
text

Ova informacija saopćena je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine pod čijim nadzorom i po nalogu Suda BiH je pretres i obavljen. 

Iz Tužilaštva navode da i dalje intenzivno provode aktivnosti usmjerene na dokumentovanje počinjenih krivičnih djela i njihovih počinilaca, te da je poseban fokus usmjeren na prikupljanje dokaza o imovinskoj koristi stečenoj krivičnim djelom i o pranju novca.

VEZANI TEKST - Izdavanje lažnih diploma: Uhapšeni u akciji "Klaster" u kućnom pritvoru

Dosadašnjim istragom u ovom predmetu ukupno je pronađeno i privremeno oduzeto više od 450.000 KM u gotovini.

- Tužilaštvo BiH u ovom krivičnom predmetu nastavlja planirane aktivnosti u saradnji sa svim nadležnim institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini, u cilju prikupljanja dokaza o odlučnim činjenicama vezanim sa sistemsku korupciju, neovlaštenu trgovinu, organizovani kriminal i pranje novca u oblasti visokog obrazovanja - naveli su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, prošle sedmice, po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e pretresli su 18 lokacija na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Bosanske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica.

Tom prilikom uhapšeni su Dušan Perić, Zoran Kalinić, Vladimir Stojanović, Goran Lalović, Ljubiša Todorović, te Vojislav Škrbić, Denis Pračić, Dragan Ilić, Mirko Tufegdžija, Vaso Pajić i Selma Otuzbir-Mecan. 

Većina uhapšenih dobro je poznata u javnom i političkom životu. 

Zoran Kalinić je rektor Nezavinsog univerziteta u Banjoj Luci (NUBL), Mirko Tufegdžija je zaposlen kao profesor na fakultetu "Aperion", Vladimir Stojanović je rektor Univerziteta modernih znanosti "CKM" iz Mostara, Vojislav Škrbić radi kao profesor na Univerzitetu "PIM" u Banjoj Luci, Denis Pračić je odgovorna osoba na Visokoj školi "Union" u Mostaru, Dragan Ilić je direktor univerziteta "Prometej", Goran Lalović je saradnik na Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment "PIM" Banja Luka i Univerzitetu "Union" Nikola Tesla, te Fakulteta za menadžment "FAM" Novi Sad. Na spisku SIPA-e našao se i Ljubiša Todorović profesor na "Prometeju".

Svima im je Sud BiH odredio mjere zabrane. 

Oni se sumnjiče da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima nedopuštena trgovina, pranje novca, podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave.

Ranije je iz Tužilaštva BiH precizirano da su na meti osobe povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.