open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
U sklopu predmeta "Zadruga" osuđene još dvije osobe, oduzeto skoro pola miliona KM
Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim Samira Šehovića, direktora firme “Wood Team” zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Osuđen je na godinu zatvorske kazne. Također, od firme “Wood Team” oduzeta je nezakonita korist u iznosu od 492.370,70 KM.
22.03.2022. u 15:46
get url
text

Optuženi se tereti da je u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivao angažiranje studenata posredstvom Agencije za posredovanje u zapošljavanju "Leading" za obavljanje određenih poslova, pri čemu je s računa firme “Wood Team“ isplatio novac za njihovo navodno plaćanje, saopćilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Također, u sklopu predmeta Zadruga osuđena je na godinu dana zatvora i Samira Kušljugić zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, krivotvorenje isprave, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i pranje novca.

U navedenom predmetu, Enisa i Sanel Đalić, inače vlasnici agencija za posredovanje pri zapošljavanju Eslider i Leading, terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora s više stotina firmi "oprala" blizu 50 miliona maraka.

Đalići su sklapali ugovore s firmama o angažmanu studenata i đaka na osnovu kojih su firme na račun ove dvije agencije prebacivale novac, a da pritom niko od studenata i đaka nije bio stvarno angažiran.
Novac uplaćen na račun agencija, Đalići su podizali u gotovini, ugovoreni procenat zadržavali za sebe a ostatak vraćali odgovornim osobama firmi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.