Optuženi se tereti da je u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivao angažiranje studenata posredstvom Agencije za posredovanje u zapošljavanju "Leading" za obavljanje određenih poslova, pri čemu je s računa firme “Wood Team“ isplatio novac za njihovo navodno plaćanje, saopćilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Također, u sklopu predmeta Zadruga osuđena je na godinu dana zatvora i Samira Kušljugić zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, krivotvorenje isprave, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i pranje novca.

U navedenom predmetu, Enisa i Sanel Đalić, inače vlasnici agencija za posredovanje pri zapošljavanju Eslider i Leading, terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora s više stotina firmi "oprala" blizu 50 miliona maraka.

Đalići su sklapali ugovore s firmama o angažmanu studenata i đaka na osnovu kojih su firme na račun ove dvije agencije prebacivale novac, a da pritom niko od studenata i đaka nije bio stvarno angažiran.
Novac uplaćen na račun agencija, Đalići su podizali u gotovini, ugovoreni procenat zadržavali za sebe a ostatak vraćali odgovornim osobama firmi.