Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju kazao da je s ruskim liderom potpisan historijski sporazum o borbi protiv terorizma, teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku je postignut dogovor Turske i Rusije prema kojem se teroristi YPG-a povlače, a počinju i zajedničke patrole u Siriji.

- Turska i Rusija neće dopustiti bilo kakvu 'separatističku agendu' u Siriji - kazao je Erdogan na konferenciji za medije.

Dodao je da "teroristi YPG-a i njihovo oružje bit će premješteno izvan 30 kilometara u roku od 150 sati, počevši 23. oktobra od 12.00 sati, te napomenuo da su "zvanična Ankara i Moskva napravili 'ozbiljne korake' u vezi sa Sirijom na različitim platformama".

- Očekujemo da Ustavna komisija Sirije otvori vrata političkim promjenama u skladu s legitimnim očekivanjima Sirijaca. Turska očekuje da će sirijski Ustavni odbor dovesti do sveobuhvatne političke tranzicije u Siriji - kazao je Erdogan.

Putin je istakao da Rusija razumije korake koje je Turska u Siriji poduzela u vezi sa zaštitom nacionalne sigurnosti.

Ruski predsjednik je istaknuo da "odluka donesena nakon mnogo truda doprinijet će rješavanju problema Sirije na granici s Turskom", dodajući da je najvažnije osigurati mir i stabilnost.

- Turci i Sirijci će zajedno osigurati mir i stabilnost u regionu. To neće biti moguće ako ne bude međusobnog poštovanja - rekao je Putin.

Naglasio je također da će sirijski Ustavni odbor imati prvi sastanak 29. i 30. oktobra u Ženevi.