Od ove godine, kad je u pitanju sektor obrazovanja, kaže ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK Bojan Domić (HDZ BiH), ima i nekih novina.

- Kao i prošle godine, udžbenici za sve učenike osnovnih škola su osigurani, a kad su u pitanju srednjoškolci imamo jednu meni veoma dragu novinu koja će pomoći učenicima i roditeljima. Riječ je o tome da ćemo sufinansirati prijevoz dijelu učenika koji putuju. Gdje god u porodici imamo dva učenika, jednu kartu ćemo finansirati u stopostotnom iznosu. Ima tu još kategorija koje će imati pravo na kartu kao što su invalidi, samohrani roditelji - izjavio je Domić.

Kad je u pitanju broj učenika, nastavljen je trend smanjenja njihovog broja, a ove godine uz izuzetak prvačića.

- Zanimljivo je da smo ove godine upisali 100 prvačića više u odnosu na prošlu, ali nam je ukupan broj učenika i dalje u padu. U osnovnim školama prošle godine imali smo oko 19.000 učenika, a ove godine taj broj je nešto veći od 18.000. Dakle, pada nam ukupan broj učenika pa možemo zaključiti da je ovaj negativan trend malo smanjen u odnosu na prijašnje godine, ali nažalost ne i zaustavljen - rekao je ministar Domić.