open-navfaktor-logo
search
Nepogode
U Srpcu milionske štete od nevremena, dio općine bez struje i vode
Ekipe su na terenu kako bi sanirale posljedice
08.07.2019. u 11:28
get url
text

U općini Srbac proglašena je vanredna situacije, zbog nezapamćenog olujnog nevremena koje je jučer u popodnevnim satima pogodilo tu lokalnu zajednicu i pričinilo ogromne materijalne štete, koje će prema prvim procjenama, biti višemilionske.

Načelnik općine Srbac Mlađan Dragosavljević potvrdio je danas da je jedan dio općine bez struje i vode.

Posljedice su vidljive, kako je kazao, na infrastrukturi, stambenim i objektima javnih ustanova, među kojima su i dvije škole, podaci su srbačke gradske uprave.

Olujni vjetar, praćen jakom kišom i gradom, jučer je oko 17.00 sati poskidao crijep i polupao prozore na brojnim stambenim i poslovnim objektima, oštetio vozila i saobraćajnu signalizaciju, iščupao iz korijena na stotine stabala, pričinio štete na elektro mreži i drugoj infrastrukturi širom srbačke općine.

Na nekoliko kuća vjetar je počupao krov, a značajna oštećenja pričinjena su i na krovovima centralnih osnovnih škola u Srpcu i Razboju, kao i nekoliko područnih škola, o čemu će biti obaviješteno i resorno ministarstvo.

Policijskoj stanici u Srpcu prijavljena su oštećenja na oko 15 vozila širom općine, od čega je najveći broj u užem gradskom jezgru. Zabilježena su i oštećenja vozila u nekoliko mjesnih zajednica, među kojima je i Bardača gdje je oboreno stablo oštetilo četiri vozila na parkingu sportsko-rekreacionog centra.

Olujno nevrijeme je pričinilo velike štete i na elektro-mreži zbog čega je veći dio općine ostao bez struje, a zbog nestanka električne energije došlo je do prekida u redovnoj isporuci vode.

Ekipe su na terenu kako bi sanirale posljedice.

Jak vjetar je urušio dimnjak od centralnog grijanja na zgradi u kojoj je smješten srbački Vodovod, oštetio krov na zgradi Doma zdravlja, a na pravoslavnom hramu je s jedne od kupola iščupao krst.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.