Anketa dnevnog lista "Aftonbladet" pokazala je da socijaldemokratski tabor premijerke Magdalene Andersson ima podršku 49,6 posto birača, dok konzervativni blok na čijem je čelu Ulf Kristersson ima podršku 49,4 posto birača. Radi se o ukupno razlici koja ne prelazi 13.000 glasova.

I ankete državne televizije SVT i lista "Dagens Nyhetera" također su predvidjele neizvjesnu izbornu utrku.

Izbori u Švedskoj održavaju se u jeki energetske krize i porasta stope kriminala u toj zemlji sa sve češćim pucnjavama, pa su i politički tabori u predizbornoj kampanji ponajviše obećavali rješenja na tim poljima.

Aktuelna premijerka Andersson je godinama bila ministrica financija prije nego što je prije godinu dana postala švedska premijerka, a njen glavni rival je vođa konzervativne Umjerene stranke Ulf Kristersson, koji sebe vidi kao jedinog koji može ujediniti desnicu i svrgnuti Andersson s vlasti.

Kristersson je godinama jačao odnose sa Švedskim demokratima, krajnje desnom antiimigrantskom strankom koju su ranije izbjegavale sve druge stranke, ali je sada sve više postala dio glavne struje desnice.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da su Švedski demokrati Jimmieja Akessona nedavno čak i prestigli Umjerenu stranku i postali druga najveća stranka iza Socijaldemokrata.

Analitičari najavljuju da će nakon izbora slijediti dugi i teški pregovori o formiranju vlade.

Andersson će za drugi mandat na čelu vlade najvjerovatnije morati dobiti i podršku Stranke centra i ljevice, a vjerojatno i Stranke zelenih.