Policijskoj stanici Foča 20. augusta dežurni doktor Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo prijavio je da je iz Univerzitetske bolnice Foča, dan ranije, dovezeno novorođenče sa povredama u predjelu glave, koje je po dolasku u KCUS hitno operisano.

- Dana 20.08.2022. godine Policijskoj stanici Foča dežurni doktor Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo prijavio je dolazak u navedenu ustanovu novorođenčeta sa povredama u predjelu glave rođenog u Univerzitetskoj bolnici Foča. Istoga dana otac novorođenčeta je prijavio nesavjestan rad ljekara u Univerzitetskoj bolnici Foča – kazala je za Faktor portparolka PU Foča Marijana Elez.

Nezvanično, do povreda je došlo zbog ispadanja bebe iz ruku doktora pri porodu u Univerzitetskoj bolnici Foča. Čitateljica Faktora nam je kazala da je svjedočila dovoženju novorođenčeta u KUM u Sarajevo.

- Bila sam na KUM-u 19. augusta, trebala sam kod neurohirurga, doktor koji je izašao odmah je rekao da je tim ljekara zajedno sa neurohirurgom u sali, pripremaju se za veoma važnu operaciju bebe, koja treba svake sekunde biti trensportovana, tako da ne zna se koliko sati ću čekati. Stvarno u roku od 20-ak sekundi posije razgovora, transportno vozilo je stiglo. Kasnije ne znam šta se dešavalo. Navodno dijete je rođeno putem carskog reza, prilikom poroda im je ispala na pod, ima prelom lobanje i još par lomova – kazala je naša sagovornica.

O ovom slučaju je obavješten i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, koji je naložio da se poduzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju krivičnog djela "nesavjesno pružanje ljekarske pomoći".

- Dežurni tužilac je službenicima PU Foča naložio da preduzmu svoje mjere i radnje, da traže izuzmanje medicinske dokumentacije iz Univerzitetske bolnice Foča i Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. Također, naloženo je da se saslušaju svjedoci i vještaci da bismo imali sve informacije o okolnostima pod kojim se događaj desio. Dakle, po dobijanju svih informacija i činjenica odrediti ćemo se koliko će biti optuženih lica i za koja djela – rekao je Srđan Vukanović, službenik za informisanje Okružnog javnog zužilaštva Trebinje.

Kontaktirala smo Univezitetski klinički centar Foča u nadi da nam objasne zašto ovaj slučaj doktori ove ustanove odmah nisu prijavili, već je slučaj prijavio dežurni doktor KCUS-a. Međutim, kako navode, zbog postupka koji se vodi u nadležnim organima, nisu u mogućnosti dati više informacija te ističu da je novorođenče za vrijeme boravka u njihovoj bolnici bilo dobro, uprkos činjenici da je trasportovano u KCU Sarajevo gdje je hitno operisano.

- Izražavmo žaljenje zbog nenamjernog neželjenog događaja koji se desio u našoj Ustanovi. Preduzete su sve mjere na adekavatnoj opservaciji novorođenčeta (ljekarski pregled, dijagnostika) i zdravstveno stanje novorđenčeta tokom boravka na Odjeljenju ginekologije i akušerstva bilo je stailno. Nakon provedene dijagnostičke obrade donešena je odluka nadležnih ljekara (pedijatri, ginekolozi) da se beba transportuje u Kliniku za pedijatriju KCU Sarajevo radi nastavka liječenja. Neželjeni događaj je prijavio nadležni ljekar, a u skladu sa pravilom o prijavi svih neželjenih događaja i pokrenut je interni postupak utvrđivanja svih okolnosti u ovom neželjenom događaju. Univerzitetska bolnica Foča stoji na raspolaganju porodici i svim nadležnim organima, a u vezi nežejenog događaja. Zbog postupka koji se vodi u nadležnim organima i koji je u toku, nismo u mogućnosti iznositi više podataka – saopćio je direktor Univerzitetske bolnice Foča, Radmil Marić.

Prema riječima Vukanovića, beba je trenutno stabilno, odnosno njena neurološka slika je dobra te se radi CT snimak.