Kako je potvrđeno iz Policije Brčko distrikta, radnje dokazivanja provode se prema trojici osumnjičenih i to I. D., rođen 1947, A. I. rođen 1974. i B. D., rođen 1982, svi iz Brčkog.

Riječ je o dvojici visokopozicioniranih službenika Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, dok je treća osoba visokopozicionirani zaposlenik Javnog preduzeća Putevi Brčko d.o.o. Brčko distrikt BiH i predsjednik je nadzornog odbora Zavoda.

- Policija Brčko distrikta BiH je pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, a po naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta BiH kontinuiranim planskim i višemjesečnim istražnim aktivnostima u okviru operativne akcije kodnog naziva "Sistem" istraživala i dokumentovala krivična djela protiv službene i druge odgovornosti u vezi s procedurama kod javnog konkursa za zapošljavanje u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH. Navedene aktivnosti na suzbijanju korupcije provođene su uz podršku Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske - naveli su iz brčanske policije.

Dodaju da će osumnjičeni, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.