open-navfaktor-logo
search
Akcija "Sistem" u Brčkom
U toku pretresi i hapšenja visokorangiranih službenika Zavoda za planiranje zbog namještanja konkursa
Policija Brčko distrikta BiH, pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta i naredbama brčanskog Osnovnog suda na više lokacija u tom gradu vrše pretrese objekata, službenih prostorija, vozila i osoba, a u sklopu operativne akcije "Sistem".
30.09.2021. u 11:28
get url
text

Kako je potvrđeno iz Policije Brčko distrikta, radnje dokazivanja provode se prema trojici osumnjičenih i to I. D., rođen 1947, A. I. rođen 1974. i B. D., rođen 1982, svi iz Brčkog.

Riječ je o dvojici visokopozicioniranih službenika Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, dok je treća osoba visokopozicionirani zaposlenik Javnog preduzeća Putevi Brčko d.o.o. Brčko distrikt BiH i predsjednik je nadzornog odbora Zavoda.

- Policija Brčko distrikta BiH je pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, a po naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta BiH kontinuiranim planskim i višemjesečnim istražnim aktivnostima u okviru operativne akcije kodnog naziva "Sistem" istraživala i dokumentovala krivična djela protiv službene i druge odgovornosti u vezi s procedurama kod javnog konkursa za zapošljavanje u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH. Navedene aktivnosti na suzbijanju korupcije provođene su uz podršku Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske - naveli su iz brčanske policije.

Dodaju da će osumnjičeni, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.