Organizacioni odbor

U toku pripreme za kolektivnu dženazu u Srebrenici

Objavljeno: 13.06.2019. u 13:47

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 26 žrtava

FOTO: J. Bojić

Četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine, bit će održan u ponedjeljak u Sarajevu.

Na sastanku će, između ostalog, biti predstavljeni izvještaji predsjednika pododbora o aktivnostima između dvaju sastanaka, te program obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine.

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 26 žrtava. Međutim, do same dženaze taj broj bi mogao biti nešto veći s obzirom na to da se u Podrinje identifikacionom projektu (PIP) nalazi još 41 žrtva koja je također, identifikovana, međutim, porodice nisu dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka, uglavnom zbog nekompletnosti skeleta.

U PIP-u se nalazi još 105 posmrtnih ostataka za koje su stigli rezultati DNK analize, ali još nisu zakazane identifikacije od porodica. 

Za sada je najstarija žrtva koja će biti ukopana na dženazi 11. jula Šaha Cvrk, rođena 1913. godine. 

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.

Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije