U Mauzoleju (Anitkabir) u Ankari održana je državna ceremonija koja je počela u 8:45 sati po lokalnom vremenu, šetnjom državnih zvaničnika.

Povorku, koju je predvodio predsjednik države Recep Tayyip Erdogan, činili su predsjedavajući Velike skupštine Republike Turske (TBMM) Mustafa Sentop, potpredsjednik države Fuat Oktay, članovi predsjedničkog kabineta, predsjednik Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahcli, predsjednica IYI Parti Meral Aksener, predstavnici sudstva, oružanih snaga, političkih stranaka, birokrate i drugi zvaničnici.

Erdogan je položio vijenac sastavljen od crvenih i bijelih karanfila. Pored toga, održana je i minuta šutnje u 9:05 sati, vrijeme kada je Ataturk preminuo prije 83 godine. Nakon toga je intonirana himna Republike Turske.

Odlučno koračanje ka ciljevima za 2023. godinu

Tokom minute šutnje zastave Republike Turske spuštene su na pola koplja.

Erdogan i drugi zvaničnici potom su se upisali u Knjigu sjećanja.

Između ostalog, Erdogan je napisao kako se s velikim poštovanjem na 83. godišnjicu smrti sjećaju Ataturka i čuvaju ono što im je ostavio u nasljeđe te da uprkos zlikovcima nastavljaju jačati i razvijati zemlju te će biti svijetla zvijezda svijeta.

- Uz uspjehe koje smo ostvarili na poljima obrazovanja, zdravstva, sigurnosti i industrije, nastavljamo odlučno koračati ka ciljevima zadatim za 2023. godinu. Nikada nećemo dozvoliti da bude napadnut integritet i opstanak naše države, jedinstvo, mir i vrijednosti našeg plemenitog naroda - napisao je Erdogan.

Nakon toga, govoreći na komemoraciji u glavnom gradu Ankari, odao je počast Ataturku govoreći o razvojnim fazama kroz koje je zemlja prošla od svog osnivanja.

- Naravno, važno je odavati počast Ataturku, ali najvažnije je razumjeti ga prateći tragove njegove borbe i ispravno identificirajući razloge za to - rekao je turski predsjednik.

Podsjetio je da su u Velikom govoru (Nutuk) Ataturka navedena tri cilja koja treba postići osnivanjem republike.

- Podići ćemo našu zemlju na nivo najprosperitetnijih i najcivilizovanijih zemalja svijeta. Učinit ćemo da naša nacija ima najobimnija sredstva i resurse blagostanja. Podići ćemo našu nacionalnu kulturu iznad nivoa savremene civilizacije. Naš narod je svim prijateljima i neprijateljima pokazao da će naša Republika živjeti vječno, tako što je nakon svakog kamena spoticanja sve snažnije branio svoju državu - rekao je Erdogan.

Kako je kazao, Ataturk također pomno pratio Evropu i svijet kako bi bio ispred razvoja.

- Ova vizija Mustafe Kemala Ataturka je i putokaz današnje Turske. Turska je danas u Siriji, Turska je danas u Libiji, Turska je danas na Kavkazu, Turska i dalje vodi pionirski diplomatski rad u Evropi i svijetu - kazao je Erdogan.

Oko Anitkabira su poduzete visoke mjere sigurnosti, a nakon ceremonije otvoren je za posjete.

Ataturk je rođen 1881. godine u Solunu, tadašnjem Osmanskom carstvu. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bici na Canakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu.

Dobio svaku bitku u koju je ušao

Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformisao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan 1938. godine u 57. godini.

Ataturk je tokom života zahvaljujući vojnim i političkim sposobnostima dobio svaku bitku u koju je ušao s ciljem jačanja i očuvanja nezavisnosti domovine i svoga naroda.

Mustafa Kemal Ataturk, čije ime je zbog njegove vojne i političke genijalnosti ispisano zlatnim slovima u turskoj i svjetskoj historiji, preminuo je u palati Dolmabahce 10. novembra 1938. godine.

Kovčeg s njegovim tijelom, umotan u zastavu Republike Turske, u velikoj svečanoj sali palate Dolmabahce tokom tri dana bio je izložen za posjete građana. Potom je 20. novembra prebačen u Ankaru gdje je 21. novembra privremeno sahranjen u Etnografskom muzeju. Sve države svijeta su na sahranu poslale svoje predstavnike, a prisustvovali su čak i strani generali koji su se borili protiv Ataturka u Bici kod Čanakkalea i drugim velikim bitkama. Ataturkovo tijelo prebačeno je u mauzolej Anitkabir 10. novembra 1953. godine, na 15. godišnjicu njegove smrti.