Prethodno je jučer ministar zdravlja Turske Fahrettin Koca primio kinesku vakcinu protiv koronavirusa CoronaVac, te postao prva osoba koja je primila tu nedavno razvijenu vakcinu.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Turske (TITCK) jučer je odobrila za hitnu upotrebu CoronaVac vakcinu, koju je razvila kompanija iz Pekinga SinoVac.

Tri miliona doza vakcina koje je proizveo SinoVac stiglo je u Tursku 30. decembra. Prebačene su u medicinsko skladište Ministarstva zdravlja, a uzorci vakcine odneseni su u laboratoriju TITCK na ispitivanje u trajanju od 14 dana.

Vakcinacija će biti provedena u četiri koraka. U prvom koraku vakcinišu se zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina i odrasli koji žive u prepunim mjestima kao što su skloništa.

Zatim slijede radnici u važnim službama, ljudi stariji od 50 godina i osobe s bar jednom hroničnom bolešću. U trećoj fazi, vakcine će dobiti osobe mlađe od 50 godina s barem jednom hroničnom bolešću, mladi i oni koji imaju posao.

U završnoj fazi bit će vakcinisane sve preostale osobe.

Građani će morati preko interneta zakazati termin za primanje vakcine. Bit će primjenjene dvije doze s razmakom od 28 dana.