Prijepodne nije bilo velike gužve i dužih čekanja, a primarni nivo zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo poštuje raniji dogovor i nakon trijaže pacijente za sekundarni nivo zaštite upućuje u Opću bolnicu, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Tokom jučerašnjeg dana medicinsko osoblje Opće bolnice uradilo je 18 operacija, od toga sedam hitnih i 11 planiranih, dok je istovremeno na Urgentnom centru pregledano i dobilo ljekarsku uslugu 139 osoba, a 10 pacijenata je primljeno u bolnicu.

VEZANI TEKST-U Sarajevu riješili dugogodišnje pitanje "puta pacijenta", ovo je objašnjenje Vlade

Vršitelj dužnosti direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, obišao je osoblje i pacijente Urgentnog centra.

Nakon obilaska sastao se sa direktorom Doma zdravlja Kantona Sarajevo, Muhamedom Ahmićem, dr. Aidom Gavranović iz Hitne medicinske pomoći, direktoricom Zavoda za javno zdravstvo KS, prof. dr. Aidom Pilav i dr. Almom Kadić iz Ministarstva zdravstva KS kada su analizirali funkcioniranje "puta pacijenta".

Gavrankapetanović je naglasio da efikasnost zdravstvenog sistema zavisi od svih karika u lancu pružanja zdravstvene pomoći i da je neophodna zajednička saradnja kao i podrška građana.

Podsjetio je da su u ovom važnom projektu partneri i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS te Tužilaštvo, koji će biti blagovremeno informirani ako se uoče bilo kakve nepravilnosti i odstupanja u radu.