open-navfaktor-logo
search
Grad Sarajevo
U Vijećnici stalna postavka: Autentična sudnica iz Haga u kojoj se sudilo zločincima
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, Sven Petke, direktor njemačke Fondacije Konrad Adenauer u BiH i Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva svečanim činom otkrivanja ploče zvanično su u Vijećnici otvorili stalnu postavku "Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)".
23.10.2020. u 19:09
get url
text
Vijećnica

Ova značajna postavka će sa autentičnom sudnicom u kojoj se sudilo za najteže ratne zločine, a koju je ustupio Tribunal, predstavljati jedinstven muzejski prostor u Vijećnici u sklopu Informativnog centra MKSJ Sarajevo.

Ovom događaju, koji je realizovao Grad Sarajevo-Informativni centar o MKSJ Sarajevo uz podršku Fondacije Konrad Adenauer u BiH, prisustvovali su predstavnici udruženja žrtava, međunarodne zajednice, institucija u BiH i akademske zajednice.

Arhiva Haškog tribunala jedna je od najvećih vrijednosti s kojima raspolaže ne samo Grad Sarajevo, nego i država Bosna i Hercegovina i cijeli svijet. Aktuelna gradska administracija je uspjela da realizuje sve komponente mandata Centra koje sada zaokružuje otvaranjem ove postavke.

Namjera je da se postavkom prikaže i približi posjetiocima, studentima, akademskoj zajednici, pravosuđu, predstavnicima vlasti, nevladinom sektoru, gostima i turistima grada rad i doprinos Haškog tribunala za 24 godine njegovog postojanja, istina o ratu kroz utvrđene činjenice iz Haških presuda, a i koncipirana je tako da se žrtva stavlja u prvi plan i ne zaboravlja.

I ono što je najvažnije je poruka Haškog suda kroz njegov rad je da nema više nekažnjivosti i da za ratne zločine moraju svi da odgovaraju.

- Privilegovani smo što možemo podržati i sudjelovati u sjajnim projektima koji se rađaju u Informativnom centru o MKSJ Sarajevo, a jedan od njih je i ova stalna postavka u Vijećnici - kazao je Sven Petke, direktor njemačke Fondacije Konrad Adenauer u BiH, koja je pomogla realizaciju ove postavke, opremanje biblioteke i uspostavu službene stranice Centra www.icmksj-sarajevo.ba.

Petke je istakao da će ova postavka pomoći svima nama da osudimo svaku retoriku, aktivnosti i propagandu koje promoviraju ili negiraju ratne zločine, genocide ili holokaust, a dugoročno će ponuditi BiH novu priliku za stabilnost, demokratiju, vladavinu prava i mir za sve svoje građane.

NJ.E. Ingrid Macdonald, UN Rezidentualna koordinatorica u BiH u svom obraćanju u Vijećnici istakla je kako je MKSJ doprinio da se riješe brojna pitanja koja su ključna na putu ka pomirenju kao i da se uklone štetni narativi o kolektivnoj krivici.

- Zahvajujući mnogim svjedocima koji su izašli da svjedoče, njihovoj hrabrosti da svjedoče, sada imamo veoma iscrpne arhive dokumentacije koji svjedoče na koji način su civili i drugi bili tretirani i na koji način su se počinitelji ponašali prema njima i na koji način su počinitelji ignorisali međunarodne zakone - istakla je Macdonald.

Sudija Carmel Agius, predsjednik MRMKS u video poruci je istakao da postavka predstavlja odlučnost Grada Sarajeva i osoblja Informativnog centra da istraže inovativne načine predočavanja rada MKSJ-a svakom ko je zaniteresiran sa sazna više. Pozvao je sve da ovu izložbu vide kao priliku za aktivno učenje, razgovor i pamćenje: Dugujemo to nevinim žrtvama!

- Rad MKSJ-a ostaje značajan za sadašnjost i budućnost. S historijskim zapisom koji je uspostavio MKSJ, naša je kolektivna odgovornost da se nastavimo boriti za pravdu i istinu. Činjenice koje je utvrdio MKSJ moraju se učiti u školama, a ne samo u muzejima - poručio je Serge Brammertz, glavni tužitelj MRMKS u svojoj poruci i naglasio kako Informativni centri o MKSJ-u treba da postoje širom Bosne i Hercegovine i svih zemalja regiona.

Naglasivši vrlo značajnu ulogu Informativnog centra o MKSJ Sarajevo Specijalni izvjestitelj - UN Human Rights (OHCHR), Fabian Salvioli je kazao da je Centar također vitalno sredstvo kojim se osigurava da sadašnje i buduće generacije imaju neograničen pristup bogatom materijalu koji je prikupio i proizveo Sud.

Tokom ceremonije prikazane su video prezentacije o: zločinima pred MKSJ, radu Haškog tribunala i njegovom osnivanju, kao i mandatu i aktivnostima Informativnog centra o MKSJ Grada Sarajeva.

Stalna postavka je otvorena uoči 75. godišnjice od osnivanja Ujedinjenih nacija koje su Rezolucijom iz 1993. godine donijele odluku o formiranju Haškog tribunala.

Sa muzejskim kompleksom, bibliotekom sa vrijednim knjižnim fondom Tribunala, te ustupljenim ovjerenim presudama iz Haga, Informativni centar o MKSJ Sarajevo će funkcionisati u punom kapacitetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.