open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
U zadnja 24 sata u HNK dvije osobe zaražene koronavirusom
U posljednja 24 sata na području Mostara evidentirana je jedna zaražena osoba koronavirusom te jedna na poručju Konjica, potvrđeno je na konferenciji za novinare Štaba Civilne zaštite HNK. O oba ova slučaja mediji su već ranije izvijestili.
21.03.2020. u 13:19
get url
text

Kako je istaknuto, od testirane 32 osobe u posljednja 24 sata ispostavilo se da su dvije zaražene koronavirusom na području HNK. Broj ukupno zaraženih koronavirusom u BiH je 91.

Dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, uime Federalnog štaba Civilne zaštite HNK je istaknuo kako su oba slučaja u konekciji s prethodnim slučajevima zabilježenim u Konjicu i Mostaru. Kazao je i da trenutno u bolnici imaju šest pacijenata koji leže, a četiri pacijenta su u kućnom liječenju s vrlo blagim simptomima. Na upit o zdravstvenom stanju prvozaraženog, Avdić je rekao da je ono srednje teško, da je pacijent na respiratoru i pod kontrolom.

- On je 50-ih godina, nije do sada imao bilo kakve hronične bolesti - rekao je Avadić.

Istaknuo je kako su dva klastera, dva žarišta uspjeli donekle sanirati te da su zadovoljni učinjenim.

- Sekundarni kontakti su stavljeni u samoizolaciju. Pooštrili smo mjere na izdanim rješenjima i i njih je sada 813 - rekao je Avdić i napomenuo kako je potrebno da ljudi ostanu u kućama.

Avdić je istakao kako je nemoguće zaustaviti širenje koronavirusa, ali da se ono može ublažiti, odnosno usporiti.

- Puno je još nepoznanica, ali ako imamo samosvijest i odgovornost na visokom nivou, sigurno možemo doprinijeti da se ta epidemija ne proširi kao u Italiji - istakao je.

Na upit o rađenju testova u Mostaru i neslanju testova u Sarajevo, istakuto je kako je to odluka zbog racionalizacije resursa i brzine.

- Ranije slučajeve smo slali na potvrdu u Sarajevo, bili su potvrđivani, i pokazali se tačnim. Sad radi brzine, gledamo da što racionalnije iskoristimo resurse - istaknuo je Avdić.

Dodan je kako će stići i veća količina testova.

Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova HNK, je govorio o mjerama koje se provode.

- Napravili smo u ova četiri dana 374 obilaska i 67 puta osobe nisu zatečene u samoizolaciji. Također, u proteklim danima bilo je i nesnalaženja, no MUP HNK sluša naredbe Kriznog štaba HNK - rekao je Bevanda.

Na upit o kaznama zbog nepoštivanja samoizolacije i izlazaka mlađih od 18 i starijih od 65 godina rečeno je kako se u tome slučaju poštuje važeći zakon.

- Policija ako ne zatekne osobu na mjestu samoizolacije, napiše službenu zabilješku. Sanitarna inspekcija izdaje prekršajni nalog. Ako tu osobu zateknu na javnom mjestu, policija je upućuje na mjesto izolacije, piše prekršajni nalog i kaznu u iznosu 500 KM. U slučaju da se usprotivi, onda se krivično goni, odnosno izriče se kazna od godinu zatvora. U slučaju odredbe zabrane kretanja mlađima od 18 i starijima od 65 godina, ako ih zateknemo u javnom prostoru, uputit ćemo ih na mjesto boravka. Ukoliko se usprotive dobit će prekršajni nalog i novčanu kaznu u iznosu od 500 KM - pojasnio je Bevanda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.