open-navfaktor-logo
search
Svečanost
U Zagrebu obilježen Dan Bošnjaka: Maternji bosanski jezik bilježi porast broja govornika u Hrvatskoj
Stotinjak zvanica okupilo se u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba kako bi obilježili Dan Bošnjaka.
27.09.2022. u 20:40
get url
text

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom 29. godišnjice usvajanja Deklaracije o vraćanju historijskog nacionalnog imena Bošnjak i historijskog naziva maternjeg bosanskog jezika na zasjedanju Prvog bošnjačkog sabora u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, večeras je obilježen Dan Bošnjaka.

Okupljenima se obratio predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić koji je podsjetio kako se u Zagrebu od 2019. datumi 27. i 28. septembra obilježavaju kao Dan Bošnjaka.

- Pogrešno je reći da smo tada promijenili ime, ispravnije je reći da smo tada vratili svoje ime jer prije toga smo bili u unaprijed zadanim okvirima i nismo mogli imati puno pravo na svoje nacionalno opredjeljenje kakvo smo dobili 90-ih godina - poručio je Hodžić.

Dodao je kako je bošnjačka zajednica u Hrvatskoj s odmakom vremena shvatila koliko je ova odluka, koja je donesena na današnji dan 1993. bila mudra, historijski značajna i odvažna.

- Na popisu stanovništva koji je održan prošle godine zabilježen je pad broja pripadnika nacionalnih manjina. Velik broj naših sugrađana se odselio, a kod nacionalnih manjina izražen je trend asimilacije. Ako nas nešto u tom zbroju statističkih podataka može radovati, to je činjenica da je bosanski jezik, uz romski jezik, jedini maternji jezik koji bilježi rast broj ljudi njime govore, i to za četiri posto, dok svu svi ostali jezici u velikom padu - rekao je Hodžić.

U svom obraćanju pred stotinjak okupljenih podsjetio je kako se u nedjelju održavaju opći izbori u BiH te pozvao sve one koji imaju pravo glasa da ga iskoriste, posebno one koji imaju pravo glasa u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

Hodžić je svima čestitao Dan Bošnjaka te ocijenio kako Bošnjaci u Hrvatskoj, zajedno s prijateljima nebošnjacima, grade tolerantno i uključivo društvo.

Maja Grba-Bujević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, pohvalila je djelovanje VBNMGZ-a, istaknuvši kako vrijednim radom pomažu da bošnjačka zajednica u Hrvatskoj ima mjesto koje zaslužuje.

- Mi u Saboru poštujemo sve nacionalne manjine, pa tako i Bošnjake, i jako cijenimo ono što rade u Hrvatskoj - poručila je Grba-Bujević.

- Pravo na nacionalno opredjeljenje jedno je od osnovnih ljudskih prava, i svaka osoba o tome samostalno odlučuje, a nacionalno ime Bošnjaka konačno je riješeno 1993. godine na zasjedanju Prvog bošnjačkog sabora u Sarajevu, kada je donijeta odluka u vraćanju historijskog nacionalnog imena Bošnjak, što je potvrđeno u Parlamentu BiH - poručeno je na početku svečanosti.

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina Republike Hrvatske priznao je realnost bošnjačke nacionalnosti i 2003. odredio joj status punopravne nacionalne manjine.

Na svečanosti su prisustvovali brojni uglednici iz političkog i javnog života, izaslanici ministra branitelja, kao i ministra vanjskih i evropskih poslova, predstavnici ambasada Irana, Malezije, Slovenije, Turske te Bosne i Hercegovine koji su akreditirani u Hrvatskoj, predstavnici bošnjačkih udruženja u Hrvatskoj te drugi gosti.

Dan Bošnjaka u Zagrebu se obilježava od 2019. godine na inicijativu Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.