open-navfaktor-logo
search
Raste broj žrtava
U zemljotresu u Indoneziji 42 poginulih
U zemljotresu jačine 6,2 stepeni koji je pogodio grad Majene, u Zapadnom Sulawesiju, u Indoneziji, smrtno su stradale najmanje 42 osobe
15.01.2021. u 16:56
get url
text

VEZANI TEKST - Razoran potres u Indoneziji: Srušila se bolnica, desetine poginulih, stotine povrijeđenih 

Nacionalna agencija za vanredne situacije (BNPB) saopćila je kako je zemljotres jačine 6,2 stepeni registrovan u 1.28 sati po lokalnom vremenu.

Čelnik BNPB-a Raditya Jati saopćio je kako podaci s kojima trenutno raspolažu pokazuju da su u zemljotresu poginule 42 osobe, 34 u gradu Mamuju te osam u Majene.

Jati je, također, kazao da su u zemljotresu povrijeđene 673 osobe, a na više od 300 stambenih objekata zabilježena je šteta. Iz regija pogođenih zemljotresom do sada je evakuirano više od 15.000 ljudi. Akcije spašavanja se nastavljaju.

Lokalni zvaničnici navode kako je materijalna šteta nastala i na javnim ustanovama, među kojima je bolnica, ali i zgradi ureda guvernera Zapadnog Sulawesija.

Iz Meteorološkog zavoda za klimu i geofiziku (BMKG) upozorili su stanovništvo na moguća nova podrhtavanja tla zbog čega je potrebno izbjegavati boravak u blizini visokih objekata.

Zemljotres je zabilježen šest kilometara sjeveroistočno od grada Majene, na dubini od deset kilometara, a podrhtavanje tla osjetili su i stanovnici na području Palua i Makasara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.