Srijeda, 01.12.2021.
FOTO: AA

U Zenici održan panel povodom 15. jula: Paralelne strukture trebaju biti uništene

FETO je napravio historijsku, zastrašujuću grešku jer se stavio u službu onih koji su željeli zaustaviti rast Turske

Paralelne strukture, a ima ih svuda, trebaju biti uništene ili u najmanju ruku zaustavljene, a teroristička organizacija FETO je napravila historijsku, zastrašujuću grešku stavljajući se u službu onih koji su željeli zaustaviti rast i napredak Turske, poručeno je na današnjem panelu na temu 15. jula, godišnjice pokušaja državnog udara u Turskoj, koji je održan u Zenici u organizaciji "Yunus Emre" instituta i Saveza ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u BiH, javlja Anadoli Agency (AA). 

Obraćajući se na panelu, ministar za pitanja demobilisanih boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je zahvalio bratskom narodu Turske na svemu što radi za BiH, na ranijoj pomoći, "i na tome što se uvijek na Tursku možemo osloniti". 

U bici Canakkalama 1915. godine, kako je rekao, "poginulo je 16.000 Bošnjaka koji su branili ljudske vrijednosti i našu časnu vjeru". Podsjetio je na agresiju na BiH koja je počela 1992. godine, kada je napadnuta, prije svega, sloboda i suživot koji su krasili Bosnu i Hercegovinu u njenoj hiljadugodišnjoj historiji. 

-Želimo da i Turska i BiH budu svakog dana sve jače i ono što nas povezuje je - kako je rekao, sjećanje na sve šehide prema kojima uvijek izražavamo poštovanje. 

-Neka dragi Bog čuva Bosnu i Hercegovinu i Tursku - rekao je Bukvarević i zaključio: 

"Naša glavna poruka je da ćemo nastaviti našu saradnju da ćemo nastaviti pomagati jedni drugima i slaćemo poruke i našim prijateljima i neprijateljima da smo ako Bog da zauvijek zajedno i da se nećemo razdvajati". 

Armin Mulaosmanović direktor Fondacije "Alija Izetbegović" je podsjetio na niz intervencija vojske na društveno-politički život Turske u posljednjih nekoliko decenija rekavši da je period nakon kriza obilježilo posve drugačije vrijeme, vrijeme napretka, progresa i izgradnje koje je došlo s vlašću Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Turskoj. 

Transformacija turske države i društva se dogodila na početku 21. vijeka, ali, kako je rekao, izrastanje Turske kao regionalne i svjetske sile, nije odgovaralo mnogim centrima moći i silama koje ne žele da vide jaku Tursku. Dramatičan rast terorističke organizacije FETO, kako je rekao, se nalazi u tome, jer se stavlja u funkciju tih centara moći. 

-FETO je napravio historijsku, zastrašujuću grešku jer se stavio u službu onih koji su željeli zaustaviti rast Turske i turskog naroda. Paralelne strukture, a ima ih svuda, trebaju biti uništene ili u najmanju ruku zaustavljene - rekao je Mulaosmanović. 

Podsjećajući da je 15. jula, u vrijeme pokušaja puča, bio u posjeti Canakkaleu, rekao je da je tada čekao šta će reći predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, rekavši da ga je to podsjetilo na početak maja 1992. godine i značaj poruke prvog predsjendika RBiH Alije Izetbegovića s aerodroma u Sarajevu. 

Govoreći o poređenju ovih događaja rekao je da je razlog tome što jedan, naizgled mali događaj, može promijeniti tok historije. Rekao je da BiH ima malo prijatelja, "a Republika Turska i turski narod su uvijek uz nas i mi trebamo biti uz njih". Ambasador Turske u BiH Haldun Koc je rekao da se međusobna podrška Turske i BiH ne pokazuje samo riječima nego i djelima, jer postoji niz zajedničkih aktivnosti. 

Podsjetio je na nedavnu posjetu predsjednika Turske Bosni i Hercegovini i dodao da je velika čast raditi na jačanju napretka jedne prijateljske zemlje, Bosne i Hercegovine. 

-Uvijek će biti neprijatelja i onih s lošim namjerama ali niko neće moći da naruši naše duboke historijske veze, između BiH i Turske - rekao je Koc. 

Nakon održavanja panela u džamiji Sultan Ahmeda u Zenici nakon podne-namaza proučena je i hatma-dova pred duše šehida 15. jula. Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. U noći pokušaja puča ubijena je 251, a ranjeno više od 2.000 osoba. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a. 

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika. Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč. 

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh