Mjerenjima polena u zraku u periodu od 26. jula do 15. augusta ove godine zabilježeno je prisustvo polena visoko alergene biljke ambrozije, na mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad. Izmjerene vrijednosti polena kretale su se u intervalu od 12 do 130 pol. zrna/m3 i mogu uzrokovati alergije.

U izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) i Centra za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, navodi da se vremenske prilike pogoduju cvjetanju ambrozije i produkciji velikog broja polenovih zrna.

U cilju sprečavanja pojave alergija, u saopćenju Press službe KS se ističe da je neophodno intenzivirati uklanjanje ove alergene biljke a prikupljenu biomasu sigurno odlagati. Poželjno je također kositi što veće površine kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te dodatno narušavaju zdravlje stanovništa. 

Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima, a oni koji imaju učestale alergijske reakcije trebaju se obratiti ljekaru.