open-navfaktor-logo
search
Presuda
Ubicama starice Almase Bilkić 62 godine robije
Ahmed Imamović (22), Zikret Sarajlić (26) i Nedžad Sarajlić (23) osuđeni na po 19 godina zatvora, dok je Edita Ramić, kojoj je ubijena bila tetka, zbog podsticanja na ovo krivično djelo dobila pet godina zatvora 
03.10.2018. u 09:43
get url
text

Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku, kojim je predsjedavala sutkinja Suada Kahrić, izreklo je nepravomoćnu presudu kojom su Ahmed Imamović (22), Zikret Sarajlić (26) i Nedžad Sarajlić (23), proglašeni krivim za razbojništvo tokom kojeg su usmrtili staricu Almasu Bilkić iz Gornjeg Vakufa, te ih svu trojicu osudilo na po 19 godina zatvora. Istom presudom, Edita Ramić (40) je zbog poticanja na ovo razbojništvo, čija je žtrtva njena tetka, osuđena je na pet godina zatvora.

Prema navodima iz presude, Edita Ramić je 3. marta prošle godina nagovorila osuđenu trojku da opljačkaju njenu tetku, za koju je znala da ima novca, jer je bila njemački penzioner. Edita im je dala tačan opis i raspored prostorija kuće gdje je stanovala ubijena žena, kazala im da živi sama, da pije lijekove, otkrila im vrijeme kad ide na spavanje, te rekla da kući ima oko 30.000 KM, svjesna da će oni nasilno ući u kuću i prema starici priomijeniti silu kako bi došli do novca i dragocjenosti, a za šta bi dobila dio otetog novca.

Staricu vezali i ugušili

Nakon ovog dogovora, Imamović i dvojica Sarajlića su se 11. marta oko 20 sati, automobilom "opel corsa" dovezli do kuće Almase Bilkić u gornjevakufskom naselju Gornja Mahala i sa navučenim fantomkama sa prorezima za oči, alatom za provaljivanje, sa navučenim rukavicama crveno-crne boje, noseći sa sobom ljepljivu traku, a Ahmed Imamović i pištolj, provalili sui ulazna vrata na staričinoj kući i ušli u njenu unutrašnjost.

Po ulasku u kuću, popeli su se na sprat, gdje su u kuhinji zatekli staricu koja je spavala na kauču.

- Kako bi spriječili njen otpor, odmah su joj prišli i koristeći ljepljivu traku Nedžad Sarajlić i Zikret Sarajlić vezali joj ruke na leđa kao i noge u predjelu skočnog zgloba, a istovremeno Ahmed Imamović je opkoračio oštećenu dok je ležala potrbuške i vršio snažno pritiskanje s oba dlana ruku na tjeme glave oštećene. Svi su bili svjesni da takvim pritiskanjem glave oštećene kojoj su u tom položaju zatvoreni usta i nos, potiskom na podlogu kauča i zbog toga što su joj vezane i ruke i noge je onemogućena da se brani ili pruži bilo kakav otpor, mogu je usmrtiti i pristali su na to. Uslijed pritiska glave oštećene je došlo do mehaničkog ugušenja kao posljedica istovremenog zatvaranja nosnog i usnog otvora te smrti oštećene - navedeno je u presudi.

Nakon što su usmrtili nesretnu Almasu, razbojnici su izvršili premetačinu prostorija kuće, gdje su pronašli oko 3.500,00 KM i nešto zlatnog nakita, koje su ukrali, a potom se vozilom kojim su i došli vratili u mjesto Počulica, općina Vitez i novac međusobno podijelili. Zlatni nakit je Ahmed Imamović prodao u Zenici za 700 KM, koje su zajedno koristili, a nakon toga su sva trojica pobjegla u Kraljevinu Holandiju.

Izručeni iz Holandije

Almasa je pronađena mrtva 13. marta, a prema tragovima nađenim u kući, odmah se posumnjalo na nasilnu smrt, što je potvrđeno i obdukcijom.

Radeći na rasvjetljavanju ovog slučaja, policija Srednjobosanskog kantona saslušala je 50 osoba kao potencijalnih svjedoka, a nad 32 osobe provedena je kriminalistička obrada, dok ih je 17 poligrafski ispitano. Izvršeni su i brojni pretresi i vještačenja, te je sve to početkom aprila dovelo do hapšenja Nedžada Sarajlića, koji se u međuvremenu vratio iz Holandije. On je tokom ispitivanja u potpunosti priznao da je učestvovao u ovom krivičnom djelu.

Nakon ovih saznanja, za Sarajlićem i Imamovićem je raspisana međunarodna potjernica, te su uhapšeni u toj zemlji i izručeni u BiH.

Građane Gornjeg Vakufa, ali i istražitelje, ipak je najviše šokirala uloga Edite Ramić u ovom zločinu, čiju je pohlepu njena nesretna tetka platila glavom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.