open-navfaktor-logo
search
Inovacije
Učenici izumili rukavicu za prevođenje znakovnog jezika u govor
Tri učenika niške Elektrotehničke škole "Mija Stanimirović" poželjela su da nijeme ljude razumiju svi, pa su tokom vannastavnih aktivnosti napravili Arduino rukavicu koja znakovni jezik u realnom vremenu prevodi u tekst i govor.
30.04.2023. u 11:26
get url
text

Luka, Ivan i Nikola objasnili su za Anadoliju kako njihov izum funkcioniše i kako je tekao put od ideje do realizacije.

Njihova rukavica prepoznaje gestovni znak koji se istovremeno ispisuje i čuje na aplikaciji pametnog uređaja. To, na primjer, nijemoj osobi omogućava da u restoranu naruči hranu ili piće i od konobara koji gestovni govor ne zna. Kada bi rukom pokazala znak, senzori bi detektovali pokrete koji bi bilo prevedeni, a prevod bi se na ekranu telefona prikazao kao tekst i pomoću mobilne aplikacije čuo kao govor.

- Prvobitna ideja je bila da rukavica služi za praćenje pokreta za virtuelnu realnost i filmsku industriju, ali uz pomoć mentorki došli smo na novu ideju da zapravo pomognemo nekome. Ova rukavica može nijemim osobama da pomogne da se lakše socijalizuju i ne osjete odbačenim - kaže jedan od članova učeničkog tima Luka Rakić.

Njegov drug Ivan Ćirković kaže da je bilo zabavno raditi intenzivno mjesec dana na ovom projektu.

- Neke dijelove smo sami napravili i štampali pomoću 3D printera. Komponente smo kupovali i poslije smo sve sami spajali. Za takmičenje je trebalo dobro osmisliti prezentaciju, dugo smo je uvježbavali ovdje u školi - dodaje on.

O detaljima proizvoda govori Nikola Ranđelović.

- Rukavica se sastoji od nekoliko senzora, uključujući fleks senzore koje koristimo za detektovanje ugla pod kojima su prsti. Zatim imamo ADXL335 akcelerometar. Njega konkretno koristimo za detektovanje ugla pod kojim je šaka. Imamo i Arduino ploču koja vrši te računice i procjenjuje koje slovo je u pitanju i na kraju imamo bluetooth modul pomoću kog se podaci prebacuju na mobilni telefon - objašnjava Nikola.

Poslije timskog uspjeha očekuju ih inidivdualni jer se svako od njih trojice priprema za takmičenja iz programiranja i elektronike.

Na njihov uspjeh posebno je ponosna mentorka Ivana Miladinović. Smatra da je proizvod već sada primjenjiv, ali i da ima mjesta za njegovo dalje usavršavanje.

- Rukavica omogućava da oni koji znaju znakovni jezik komuniciraju sa onima koji ga ne znaju bez posredstva treće osobe. Veliko je zadovoljstvo za mene kao mentora i za školu da pokažemo da djeca danas imaju divne ideje, samo treba da ih malo iznjegujemo, da im pomognemo da takve ideje dovedu do kraja - ističe Ivana.

Podrška stiže i od direktora škole Aleksandra Stevanovića.

- Njihov proizvod je originalan, odličan, efektan. Imali su na takmičenju lijepu prezentaciju, dobru priču i naravno odličan proizvod, drugačiji od drugih - kaže direktor.

Dodaje da sekcija koja se bavi Arduino programiranjem privlači veliku pažnju učenika i da je u njoj na zajedničkom radu okupljeno oko trideset đaka. Ističe da su upravo vannastavne aktivnosti ono što njegovu školu sa 800 đaka i pet obrazovnih profila izdvaja od drugih.

- Mi smo škola koja uvažava, poštuje i vrjednuje svaki drugi rad, ne samo ono što učimo za vreme časa, škola za sve kreativne ideje naših đaka - ističe direktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.