open-navfaktor-logo
search
Krenuli iz kampa Mravinjci
Učesnici Marša mira danas prelaze posljednju dionicu
Učesnici Marša mira 2021. napustili su kamp Mravinjci i krenuli ka Potočarima. Danas prelaze posljednju dionicu rute kojom su u julu 1995. godine, mnogi Srebreničani pronašli spas. Nažalost, dosta njih je na toj dionici i preminulo.
10.07.2021. u 08:43
get url
text

Uprkos tome što je prvi dan bilo ekstremno vruće, a jučer ih dočekao jaki pljusak i nevrijeme, učesnici nisu odustali. Kazali su kako ih sve to samo čini još jačim u namjeri da dođu do cilja i odaju počast svim žrtvama genocida koje su ubijene, koje ukopane i za kojima se još traga.

Na posljednjoj trasi Marsa mira učesnici prolaze pored kuće Ramiza Nukića, koji godinama, u šumama iznad Srebrenice, traga za kostima ubijenih. Kazao je da je i prošlog petka našao dijelove posmrtnih ostataka, piše N1.

Dolazak učesnika Marša mira u Potočare očekuje se oko 18 sati kada će stići i ultramaratonci, motoristi i brojni drugi učesnici. Tada će organizovani prebaciti tabute s posmrtnim ostacima 19 žrtava genocida na musalu kako bi bili spremni za sutrašnji ukop.

Podsjetimo, 11. jula u Potočarima će biti ukopano 19 žrtava genocida u Srebrenici. Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je 16-godišnji Azmir Osmanović, dok je najstarija 63-godišnji Husein Kurbašić. Među njima je i 24-godišnja Zilha Delić. Ove godine će biit ukopani i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.