open-navfaktor-logo
search
Deponija Uborak
Udruženje građana "Jer nas se tiče": Ministrice Đapo, vi ste na potezu
U Udruženju podjećaju da su građani od 4. decembra ispred ulaza u deponiju, sa jednim ciljem: zatvaranje postojeće lokacije i traženje nove
20.12.2019. u 17:27
get url
text

Udruženje građana "Jer nas se tiče" dali su saopćenje u kojem su naglasili da danas ističe rok od 10 dana, koliko je federalna ministrica okoliša i turizma, Edita Đapo rekla da će čekati kantonalne i gradske vlasti da učine nešto povodom zatvaranja i saniranja postojeće deponije, kao i nalaženje nove lokacije, prije nego što da nalog da se trenutna deponija na lokaciji Uborak zapečati.

U Udruženju podjećaju da su građani, okupljeni oko inicijative "Jer nas se tiče" od 4. decembra ispred ulaza u deponiju, sa jednim ciljem: zatvaranje postojeće lokacije i traženje nove.

U međuvremenu neovlaštena lica, kako se dalje navodi u saopćenju, poslala specijalnu i interventnu policiju da odblokiraju ulaz u deponiju koja je 3. Decembra izgubila sve dozvole za rad i od tada radi ilegalno. Protiv njih su napravljene i predate krivične prijave.

Građani očekuju od svih nadležnih nivoa vlasti: federalnog, kantonalnog i gradskog da ozbiljno pristupe rješavanju ovog gorućeg problema u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

- Ovo nije neorganizovana niti agresivna grupa građana. Mi znamo da se rješenje ne može naći preko noći, ali smatramo da se što prije mora krenuti u nalaženje dugoročnog rješenja gazdovanja otpadom. Ministrica Đapo dala je usmeno obećanje, koje očekujemo da sada i da ispuni, budući da su se stekli svi uvjeti. Niko ništa nije uradio još od juna do danas, po pitanju deponije na Uborku, pa tako ni u zadnjih 10 dana. Očekujemo da Ministica konačno donese ispravnu odluku tj. rješenje o zatvaranju nelegalne deponije - kazao je Omer Hujdur, predsjednik građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Zavod za javno zdravstvo HNK Skupštini HNK podnio je izvještaj "Ocjena zdravstvenog stanja stanovništva HNK za 2018. godinu", u kojem piše:

"U posljednje četiri godine (od 2014. do 2018.) u HNK se dogodio porast malignih oboljenja za 70 posto. Zastupljenost malignih i kardiovaskularnih oboljenja u ukupnom mortalitetu je 60 posto u odnosu na sve ostalo (u razvijenom svijetu se kreće od 20 do 25 posto). Stopa dojenačke smrtnosti u zadnje tri godine iznosi u prosjeku 14 promila (u razvijenom svijetu se kreće od dva do četiri posto), porast malignih oboljenja pluća kod muškaraca i dojke kod žena, za 57 posto u odnosu na zadnje dvije godine. Inače, Mostar prednjači u HNK po broju oboljelih od carcinoma", stoji u izvještaju.

U udruženju građana "Jer nas se tiče" pozivaju nadležene da prestanu ignorisati ovaj problem, jer to što jedu zamrznutu ribu i piju flaširanu vodu ne štiti ih od otrova koji ističu iz deponije i šire se dolinom Neretve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.