open-navfaktor-logo
search
Ukloniti diskriminaciju
Udruženje logoraša Stolac: Umjesto nacionalizma i podjela, zajedno riješiti status logoraša
Udruženje logoraša Stolac reagiralo je na saopćenje Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH, koja je, pak, reagirala na otvoreno pismo Udruženja logoraša Mostar upućeno ambasadorima Izraela za Bosnu i Hercegovinu.
10.08.2022. u 17:59
get url
text
Logoraši Stolac
get url
text

- Umjesto nastavka bilo kakve polemike i subjektivnih doživljaja kako prošlosti, a posebno aktuelnih političkih tema koje opterećuju javnost i građane u našoj državi, mi ćemo se baviti faktografijom, ali i prijedlogom da zajedno pokušamo popraviti status logoraša, jedne od najugroženijih kategorija stanovništva - navode iz Udruženja logoraša Stolac.

VEZANI TEKST - Udruženje logoraša Mostar pisalo izraelskom ambasadoru: Ne dajte se izmanipulirati

U saopćenju se dalje navodi kako su pravomoćnom presudom Haškog suda od 29. 11. 2017. godine vodeći ljudi tzv. Herceg-Bosne osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za ubistva, mučenja, silovanja i teroriziranja civila, etničko čišćenje, pljačku i palež.

- Ovu presudu je donio međunarodni sud kojeg priznaju demokratske zemlje, uključujući Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Dakle, to nije stav nekog udruženja, nego je to pravomoćna sudska presuda. Poštujte je - poručili su iz Udruženja logoraša Stolac.

Tom presudom je dokazano, navode iz Udruženja logoraša Stolaca, da je bilo i zločinačkog pothvata i agresije na BiH, ali presuda "šestorki" ne znači i osudu čitave Hrvatske ili hrvatskog naroda.

- Mi kao logoraši ne možemo prihvatiti da se na naslijeđu tog UZP-a pokušava praviti izborno zakonodavstvo i budućnost koja je osuđena na ponovne sukobe. Mi ne sporimo da su i predstavnici hrvatskog naroda bili u logorima, ali pozivamo da se činjenično govori o tome, na osnovu presuda i faktografije koja je neupitna.

Stoga, pozivamo vas da zajedno pozovemo vlasti i parlamentarce da što prije donesu zakon o žrtvama torture koji će tretirati sve logoraše, bez obzira na njihovu nacionalnost, a kako bi se što prije uklonila ogromna diskriminacija kojoj je izložena ova populacija.

Manite se nacionalističkih priča političara, držite se činjenica i pomozite sebi i drugima da naša djeca ne bi proživljavala naše bolne sudbine - stoji na kraju saopćenja za javnost Udruženja logoraša Stolac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.