open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Udruženje MUSIAD ogranizovalo gala večeru za istaknute privrednike u BiH
Udruženje nezavisnih industrijalaca i poduzetnika Turske (MUSIAD) organizovalo je u Sarajevu gala večeru za 100 istaknutih privrednika iz Bosne i Hercegovine.
26.02.2020. u 22:27
get url
text

Večeri na kojoj je predstavljeno udruženje koje je nedavno otvorilo predstavništvo u BiH, prisustvovala je i delegacija privrednika iz Republike Turske, predstavnici privrednih komora iz Bosne i Hercegovine, te predstavnici turskih institucija u BiH.

Osnivač udruženja Erol Yarar je istakao da je ovo odlična prilika za susret sa investitorima i biznismenima iz Bosne i Hercegovine radi boljeg upoznavanja i buduće saradnje.

- Ovdje smo pozvali investitore i biznismene koji su ulagali u BiH, arapske investitore, turske privrednike, kao i privrednike iz BiH. Cilj MUSIAD-a je da ima snažno predstavništvo u Sarajevu, u BiH. Cilj ovog sastanka je da prisutnima objasnimo naše aktivnosti, kakva je procedura članstva u MUSIAD-u kao i na koji način MUSIAD može doprinijeti razvoju ekonomije BiH - rekao je Yarar.

Istakao je da MUSIAD u svaku zemlju u kojoj djeluje dovodi investicije i privrednike kako bi ulagali.

- Važno je dati doprinos zapošljavanju ljudi i razvoju ove zemlje. MUSIAD je osnovan da bi doprinio razvoju Turske. Eto, i u BiH smo otvorili naše predstavništvo, a to radimo da bi dali doprinos i razvoj BiH. Ali za to nam je potrebna sinergija, a to očekujemo od naših predstavništava u Turskoj i u svijetu. Također, predstavništvo MUSIAD-a u Sarajevu će biti dio međunarodne mreže MUSIAD-a. U tom smislu smo odredili šest glavnih sektora, a to su, između ostalog, drvna industrija, poljoprivreda, zdravstvo, metalurgija. U svim ovim sektorima postoji veliki potencijal ovdje u BiH. BiH je zemlja sa veoma bogatim prirodnim resursima, ali trebaju ovdje doći investitori. Zato je potrebno da ih ohrabrimo da to i urade - kazao je Yarar.

Napomenuo je da je BiH zbog svog ustavnog uređenja dosta specifična i komplikovana zemlja zbog čega se neki investitori pribojavaju ulagati u ovu zemlju.

- Ali mi ćemo ih pokušati ohrabriti, kazati im da u okviru MUSIAD-a u BiH imamo i bosanske privrednike i investitore s kojima ćemo ih upoznati da ne dolaze ovdje kao potpuni stranci nego da ih upoznamo sa ljudima koji dobro znaju BiH i njene prilike. Zato je vrlo važno da u MUSIAD-u u BiH imamo i bosanske privrednike i biznismene jer s njima zajedno može ohrabriti investitore da dođu. Svi zajedno ćemo tako dati doprinos razvoju BiH - rekao je Yarar.

MUSIAD predstavlja najveću poslovnu organizaciju u Turskoj, koja ima oko 11.000 članova, najmanje 221 predstavništvo i kontakt centar u svijetu, i na taj način omogućava zaposlenje za oko 1,6 miliona ljudi.

MUSIAD na godišnjem nivou organizuje IBF, odnosno Međunarodni poslovni forum.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.