open-navfaktor-logo
search
Početak rješenja
UG "Jer nas se tiče" Mostar: Išli su na nas tužbama i policijom, sve smo izdržali, Uborak se mora zatvoriti
Stanovnici mostarskih naselja Vrapčići i Bijelo Polje uskoro bi se mogli riješiti svog najvećeg problema - deponije Uborak.
30.04.2021. u 19:36
get url
text

VEZANI TEKST - Grad Mostar i komunalna preduzeća tužili građane: "Guše volju naroda, sutra organiziramo proteste"

Naime, Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) dalo je rok Gradu Mostaru da u roku od tri godine zatvori spornu deponiju Uborak. Ova odluka je svojevrsna pobjeda Udruženja građana "Jer nas se tiče" koje godinama vodi borbu za izmještanje deponije.

- Može se reći da je ovo stvarni početak konačnog izmještanje deponije. Žalit ćemo se na ovu odluku jer smatramo da se rok od tri godine može smanjiti barem na dvije. Ima i opcija da se izmještanje desi u roku od pet godina, a to ne dolazi u obzir.

Mora se znati da je deponija udaljena samo 50 metara od prvih kuća, rijeka Neretva je na 1,5 km odavde. Dvije godine nema okolinsku dozvolu, napravljeno je brdo od reciklažnog materijala - kaže za Faktor Omer Hujdur, predsjednik UG "Jer nas se tiče".

VEZANI TEKST - Na protestu povodom godišnjice okupljanja građani poručili: Spasite nas ekološke bombe na Uborku

Tokom svoje borbe za normalan i zdrav život mještani ovog dijela Mostara bili su suočeni sa političkim pritiscima, prijetnjama, ucjenama, represijom...

-  Išli su prema nama tužbama i policijom, ali smo sve izdržali. Ustuknuli smo kada smo ovdje doveli brojne ambasadore koji su kazali da je ovo neodrživo stanje.

Tek tada se krenulo ozbiljno u rješavanje ovog problema. Tražit ćemo da se povuku tužbe protiv UG "Jer nas se tiče" jer je ovom odlukom Vlade FBiH potvrđeno da smo sve vrijeme bili na strani istine - ističe Hujdur.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.