Ugljanin je u obraćanju medijima istakao da to podsjeća na riječi "pravit ćemo se da Bošnjaci uopće ne postoje".

- U tom smislu zabrinjava činjenica da je visoki predstavnik OHR-a na dan izbora izvršio izmjenu Izbornog zakona BiH direktno na štetu bošnjačkog naroda, građana Bosanaca i na štetu građanskog koncepta u Bosni i Hercegovini. Građanska Bosna i Hercegovina, cjelovita, nedjeljiva, priznata u Ujedinjenim nacijama predstavlja vitalni nacionalni interes svih Bošnjaka u svim državama koje su nastale na prostoru bivše SFRJ. Smatramo da je za pravedan i trajan mir na zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup jednoj manjini ili zajednici - naveo je Ugljanin govoreći o rješavanju statusa Bošnjaka u državama nastalim na bivšem prostoru SFRJ.

On je, osvrnuvši se na sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, ponovio da SDA Sandžaka pozdravlja taj sporazum i da njegova implementacija predstavlja "veliko olakšanja za sve građane Sandžaka koji su više decenija bili taoci tenzija između Srbije i Kosova".

Ugljanin je pozvao predsjednika Srbije da, kako je naglasio, pokrene postupak za rješavanje statusa Bošnjaka Sandžaka i statusa Albanaca u Preševskoj dolini, sa međunarodnim standardima i time nametne pozitivan princip za rješavanje statusa Srba, Bošnjaka i drugih nevečinskih zajednica na Kosovu.

- Rješavanjem statusa Bošnjaka u Srbiji, Bošnjaka Sandžaka i Albanaca Preševske doline predsjednik Srbije bi imao jednu povoljnu poziciju da nametne poželjan princip za rješavanje statusa Srba, Bošnjaka i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu - rekao je Ugljanin.

SDA Sandžaka je, dodao je Ugljanin, podržala protest podrške upućen tužiteljima u Beogradu i da je "problem u paralelnim strukturama vlasti u Srbiji koje imaju suštinsku vlast, veliku moć neprekidni kontinuitet od 1999. godine".

- Raduje nas odlučnost hrabrih i moralnih tužiteljki koje odražavaju svijest normalnih građana Srbije i daju nadu u uspostavljanje pravne države u Srbiji - poručio je Ugljanin.