No, unatoč tome u pojedinim dijelovima svijeta pandemija je i dalje na vrhuncu.

Govoreći na The Wall Street Journal CEO Council Summit, šef farmaceutske kompanije BioNTech Ugur Sahin otkrio je kada bi svijet mogao biti slobodan od zaštitnih maski, karantina i zatvaranja te se vratiti u "normalan" život.

- Moramo osigurati zaista visok stepen procijepljenosti diljem svijeta. U protivnom niko neće biti siguran - rekao je Sahin te dodao kako će pandemija biti okončana tek kad cijeli svijet postigne nivo imuniteta krda.

- Do sredine 2022. čak bi i regije s veoma gustom naseljenošću, kao što je Indija, mogle postići visok stepen procijepljenosti i imunitet krda. U sljedećih 12 mjeseci vidjet ćemo sve veći broj industrijskih, siromašnih i zemalja u razvoju koje će uspjeti postići taj cilj - dodao je Sahin.

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, bit će nužno povećati proizvodnju vakcine, ali i početi miješati različite vakcine protiv COVID-19.

- Što više vakcine imamo, to bolje... U teoriji ih možemo miješati jer nam je naposljetku cilj postići imunitet krda. Želimo imati što više vakcinisanih ljudi - dodala je Ozlem Tureci, suosnivačica kompanije i glavna doktorica u BioNTechu.

Otkrila je i kako su u pregovorima s Kinom ne bi li Pfizer/BioNTechova vakcina bila dostupna i tamo kao svojevrsni dodatak kineskim vakcinama, pogotovo za vakcinaciju starijih ljudi.