open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Uhapšene dvije osobe: Pronađena droga, oružje, municija i laboratorija za proizvodnju droge
Nakon završene kriminalističke obrade, oni će uz službeni izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu
07.01.2020. u 12:51
get url
text

Radeći duži vremenski period na prikupljanju određenih saznanja o proizvodnji i prodaji opojnih droga, 6. januara u 18.30 sati u ulici Put života, općina Novo Sarajevo, policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, izvršili su kontrolu i pretres lica A. F., rođen 1987. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo. 

Tom prilikom kod njega su pronađena i oduzeta: četiri paketića sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu, jedan paketić sa materijom koja asocira na opojnu drogu hašiš, pištolj marke "Taurus", cal. 9 mm sa okvirom i sedam metaka, mobilni telefon i određena suma novca.

Na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres stana i pratećih prostorija, koji je iznajmio A. F. na području općine Centar Sarajevo. Prilikom pretresa, pronađeno je i oduzeto sljedeće: digitalna vaga narandžaste boje sa tragovima NN materije, pvc šprica sa NN tekućinom u pvc ambalaži ’"strain cambodian"’, tri pvc boce, pvc kesa sa suhom zeljastom materijom koja asocira na drogu marihuanu ukupne bruto mase 1.090 grama, ukupno 155 stabljika različite visine koje asociraju na biljnu vrstu cannabis sativa, 2 zračna filtera sa ventilatorima, 4 lampe sa fleksibilnim crijevima, transformator sa tajmerom, digitalni termostat i termošator.

Također, u stanu je zatečen A. M., rođen 1991. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, koji se bavio održavanjem laboratorije za proizvodnju opojne droge.

Istog dana u vremenu od 20.50 do 22.12 sati po naredbi Općinskog suda Sarajevo izvršen je pretres stana i pratećih prostorija na području općine Novo Sarajevo, a gdje A. F. ima prijavljeno prebivalište i tom prilikom je pronađeno i oduzeto sljedeće: pištolj marke "CZ 999", cal. 9 mm sa okvirom i 9 metaka, pištolj marke "CZ 83", cal. 7,65 mm sa okvirom i 11 metaka, pištolj marke "Wischo", cal. 6,35 mm sa okvirom i 6 metaka, kao i kutija sa 18 metaka cal. 9 mm.

O poduzetim mjerama i radnjama upoznat je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji je naložio da se  A. F.  i A. M. uhapse, zbog osnova sumnje da su počinila krivična djela iz člana 238 stav 1 KZ FBiH (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga) i člana 74. ZONDINOiM Kantona Sarajevo. Nakon završene kriminalističke obrade, oni će uz službeni izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu, navodi se u saopćenju MUP-a KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.