open-navfaktor-logo
search
Izdat nalog za pritvor
Uhapšeno 12 desničara zblog planiranja terorističkih napada u Njemačkoj
Savezno državno tužilaštvo u Karlsruheu izdalo je nalog za pritvor 12 pripadnika radikalne desnice zbog osnivanja terorističke organizacije koja je planirala destabilizirati i rušiti njemački ustavni poredak, prenose u nedjelju njemački mediji.
16.02.2020. u 15:10
get url
text

- Cilj desničarske terorističke organizacije je slabljenje i konačno rušenje državnog i društvenog poretka SR Njemačke. U tu su svrhu napadima na zasad nepoznate političare, izbjeglice, te građane muslimanske vjeroispovijesti trebali biti izazvani uvjeti slični građanskom ratu - saopćilo je Savezno državno tužilaštvo u Karlsruheu.

Svai 12 osoba su njemački državljani i uhapšeni su u petak u koordiniranoj akcije policije u šest njemačkih saveznih zemalja. Policiji nije pošlo za rukom uhapsiti i 13. osumnjičenog koji, zajedno s četvericom uhapšenih, pripada jezgri terorističke ćelije.

Njemački mediji u nedjelju javljaju da je ova radikalno desna skupina promatrana već neko vrijeme, a neslužbeni koordinator skupne, 53-godišnji Werner S. iz Augsburga poznat je kao potencijalno nasilni pripadnik desne scene i zato je bio pod stalnom prismotrom.

Vlasti su od osnivanja ćelije u septembru prošle godine pratile telefonsku i internet komunikaciju pripadnika skupine koja je prošle sedmice u blizini Muenstera održala sastanak.

Prilikom policijske akcije u petak pronađeno je i oružje, te veća količina zabranjenog propagandnog materijala. Dnevnik Koelner Stadt Anzeiger javlja da su kod osumnjičenih pronađene i granate.

Dnevnik Welt am Sonntag piše, pozivajući se na istražne krugove, da se skupna nazivala "Tvrda jezgra" (Der harte Kern") i da je njegovala bliski kontakt s ostalim radikalno desnim grupacijama poput "Sinova Odina" (po germanskom bogu rata Odinu) o kojoj se više saznalo 2015. kada je u Finskoj organizirala oružane ophodnje radi zaštite domaćeg stanovništva od dolaska izbjeglica.

Zbog podrške liberalnoj izbjegličkoj politici njemačke kancelarke Angele Merkel u junu 2019. ubijen je demokršćanski političar Walter Luebcke, a za ubistvo je osumnjičen pripadnik radikalno desne scene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.