open-navfaktor-logo
search
MUP RS-a
Uhapšeno pet osoba zbog zloupotrebe ličnih podataka, oštećeno više stotina osoba
MUP RS-a u saradnji sa policijskim upravama Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Foča i Bijeljina realizovao je su akciju "Identitet" u okviru koje je uhapšeno pet osoba zbog neovlaštenog korištenja ličnih podataka drugih osoba.
01.10.2020. u 13:23
get url
text

- Uhapšeni su N. M. i S. T. iz Prijedora, N. L. iz Doboja. D. P. iz Bijeljine i A. R. iz Han Pijeska zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "neovlašteno korištenje ličnih podataka" i protiv njih će biti podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom djelu. Obavljeni su i pretresi lokacija koje koriste ove osobe i tom prilikom je pronađeno i oduzeto više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka - saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Sumnjiče se da su suprotno uslovima određenim zakonom, bez saglasnosti građana pribavljali, obrađivali, saopćavali, dijelili i koristili lične podatke građana, nakon čega su ti podaci zloupotrebljavani na raznim platformama za klađenje, a nakon toga fotografije ličnih podataka (ličnih karata, putnih isprava, privremenih ličnih karata itd.) su prodavane trećim osobama, gdje je na taj način oštećeno više stotina osoba iz Bosne i Hercegovine.

- MUP RS-a apeluje na građane budu oprezni prilikom davanja svojih ličnih podataka i da ih ne djele, odnosno ne šalju fotografije svojih ličnih podataka (fotografije ličnih karata, putnih isprava, vozačkih dozvola), kako ne bi došlo do zloupotrebe - stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.