open-navfaktor-logo
search
Potvrdio direktor
UKC Tuzla ima testova na COVID-19 za maksimalno mjesec
Zaliha PCR testova za detekciju koronavirusa, kojom raspolaže Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla, može trajati maksimalno mjesec. Šta će biti poslije toga, u ovom trenutku nije izvijesno.
22.07.2020. u 15:15
get url
text

- UKC ima zalihu od 9.500 testova. Dnevno trošimo oko 400, koliko nam taj broj može trajati, lako je izračunati, maksimalno mjesec. Već pripremamo javnu nabavku, ali koliko ona može trajati, to niko ne može reći. O nekim donacijama za sada nema govora - kaže generalni direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.

Mačak u vreći

Javna nabavka je, kaže Jusufović, mačak u vreći, kada je objavite, može trajati i godinu.

- Na Komisiji za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu Skupštine TK jučer sam pokrenuo incijativu za izmjenu Zakona o javnim nabavkama BiH. U situacijama epidemije i pandemije zdravstvenim ustanovama se treba dati mogućnost izuzeća za nabavke neophodnih stvari, kao što su sada testovi ili zaštitna oprema. Javnom sektoru su sad vezane ruke, novac nam ništa ne vrijedi. Sada imamo mogućnost kupiti testove u iznosu do 6.000 KM u toku godine. To je veoma mali broj, a od nas se očekuje da radimo. U biti, opcije su krenuti u neizvjesnu javnu nabavku ili zaraditi zatvor - kaže dr. Jusufović.

Incijativa će ići prema Skupštini TK, potom ka FBiH, a zatim na nivo države jer je krajnja instanca za izmjenu zakona Parlamentarna skupština BiH.

- Komercijalno testiranje na UKC-u Tuzla košta 215 KM plus PDV i tako je po odluci Fonda zdravstvenog osiguranja FBiH. Mi tu koristimo testove koje smo kupili, ali morate znati da u cijenu testa od 215 KM pus PDV ne ulazi samo donirani test, koji čini samo 25-30 posto cijene, nego je tu još elemenata, troškovi materijala, amortizacije, troškovi rada... - pojašanjava Jusufović.

Ubrzano testiranje

Testiranje na UKC-u je dodatno ubrzano zahvaljujući donaciji automatskog ekstraktora nukleinskih kiselina, koji je stigao prije dva dana zahvaljujući donaciji EU-a.

- Maksimalno dnevno možemo uraditi 450 testova, a s ekstraktorom 120 testova možemo raditi brzo, odnosno za 5-6 sati. To je za hitne slučajeve i prijeme u bolnicu - navodi Jusufović.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kaže da je Zavod za javno zdravstvo prošle sedmice bio zatrpan uzorcima, a samo u jednom danu bilo ih 780.

- Na bazi od pet dana, prosječno ide oko šest posto testiranja na lični zahtjev. Testiranje se radi po indikacijama, bez obzira na osiguranje. Ukoliko bilo koju zdravstvenu uslugu dobijate na osnovu ličnog zahtjeva, ona se plaća, pa tako i testiranje - kaže Čolić.

Dodaje da je veliki broj uzoraka u jednom danu bio razlog zbog kojeg se čekalo na rezultate.

- UKC Tuzla sada ima automatski ekstraktor, koji će koliko-toliko ubrzati proceduru. Uz to, važenje testa za hospitalizaciju je 96 sati, a neke procedure će se raditi bez obaveznog prethodnog testa - zaključila je ministrica Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.