Kantonalni sud u Sarajevu je donio rješenje kojim su djelimično uvažene žalbe optuženog i branioca optuženog, ukinuta presuda Općinskog suda i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, navodi se u odgovoru BIRN-u BiH.

Prvostepenom presudom iz novembra 2019., Begić je proglašen krivim što je, od sredine oktobra do 2. decembra 2016., od optuženog za šumsku krađu Mevludina Hadžića zahtijevao i, u dva navrata preko posrednika Salkana Džakulića, primio novac u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora.

Posredniku je, kako se navodi u toj presudi, rekao da optuženi za šumsku krađu sklopi sporazum o priznanju krivnje koji će Općinski sud u Cazinu prihvatiti, ili da prizna krivnju, za šta će biti uvjetno osuđen, a da će on izdejstvovati kod postupajućeg tužioca da ne izjavi žalbu, kako bi presuda postala pravomoćna.

Na žalbenoj sjednici održanoj krajem septembra 2020. u Kantonalnom sudu, Odbrana je zatražila ukidanje presude zbog povrede prava na obrazloženje sudske odluke i prava na odbranu, ali i da se predmet ne vraća Općinskom sudu, već da se postupak otvori u Kantonalnom sudu kako bi se Begiću omogućilo pravično suđenje.

Odbrana je na istoj sjednici još navela da je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo u ovom predmetu postupalo izvan okvira svojih nadležnosti, da prvostepeni sud nije pravilno primijenio zakonske odredbe, kao i da je došlo do pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, što je rezultat brojnih povreda.