open-navfaktor-logo
search
Samit
Ulazak u alijansu: U Madridu se sastali lideri Turske, Finske, Švedske i NATO-a
Na marginama NATO samita u Madridu počeo je kvadrilateralni sastanak lidera Republike Turske, Finske, Švedske i NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).
28.06.2022. u 16:43
get url
text
Sastanak u Madridu
Sastanak u Madridu

Sastanku prisustvuju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, njegov finski kolega Sauli Niinisto, premijerka Švedske Magdalena Andersson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, a razgovarat će o zahtjevu Finske i Švedske za prijem u NATO i o primjedbama i zabrinutostima koje je u tom kontekstu iznijela Turska.

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turska, dugogodišnja članica alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Stoltenberg je u više navrata govorio da Turska ima "legitimne zabrinutosti" u vezi s njihovom borbom protiv PKK-a i drugih terorističkih grupa te da NATO, EU, Finska i Švedska PKK-a smatraju terorističkom organizacijom.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, teroristička organizacija PKK-a je odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.