open-navfaktor-logo
search
Ko snosi odgovornost
Umisto sprida, uša im je sazad: "Misteriozni pacijent" iz Mostara nametnuo brojna pitanja
Raste broj zaraženih koronavirusom u Mostaru, a srazmjerno raste i panika među građanima koji strahuju zbog mogućnosti da je "misteriozni pacijent" virus prenosio u više odjela Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.
18.03.2020. u 14:42
get url
text

Na društvenim mrežama se, podsjetit ćemo, pojavio snimak na kojem, navodno, uposlenica SKB govori da su zaraženi pacijent i njegov sin, čiji je prvi nalaz ukazao da je negativan na koronavirus, boravili u Italiji, a da su u ponedjeljak pod povišenom temperaturom primljeni na Odjel za plućne bolesti SKB Mostar, te da ga je na taj Odjel "doveo doktor koji je pacijentov kum".

"Turneja" pacijenta kroz prostorije SKB-a u organizaciji, navodno, njegovog kuma rezultirala je, za početak, slanjem u izolaciju osam članova medicinskog osoblja, što je, u okolnostima u kojima se ta zdravstvena ustanova već suočava sa nedostatkom kadrova koji bi izašli na kraj sa ovim virusom, dodatno usložnilo situaciju.

VEZANI TEKST - Šta se dešava u Mostaru: Doktor se pobrinuo za kuma, šumovi u komunikaciji, izolirani ljekari

U srijedu je utvrđeno da su na koronavirus pozitivni supruga zaraženog, te porodilja koja radi u fimi čiji je vlasnik "misteriozni pacijent". Iz SKB-a se u utorak nisu detaljnije oglašavali, pa su u srijedu na konferenciji za medije ponudili svoje objašnjenje aktuelne situacije.

- Umisto sprida, uša nam je sazad, ali smo mi to riješili i počistili – tvrdi direktor SKB-a Mostar Ante Kvesić. 

Riješeno i počišćeno je tako što je osam članova medicinskog osoblja završilo na izolaciji, dok se rezultati testiranja osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim još čekaju. Sve to vrijeme "misteriozni pacijent" tvrdi da nije boravio u inostranstvu, a direktor Kvesić mu, kako kaže, vjeruje.

- Idemo se boriti protiv virusa, a ne protiv ljudi koji su dobili virus – poručio je Kvesić medijima i građanima koji opravdano kritiziraju neodgovornog pacijenta i one koji su mu omogućili da svojom neodgovornošću ugrozi ostale građane i pacijente u Mostaru.

VEZANI TEKST - Još dvoje zaraženih u Mostaru, jedno od njih porodilja

U javnosti su se u međuvremenu pojavile i informacije o identitetu prve zaražene osobe u Mostaru, koje govore da se radi o tamošnjem biznismenu koji je poslovno i porodično u vezi s pojedinim članovima najužeg rukovodstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. I iz mostarske bolnice su potvrdili da se radi o poslovnom čovjeku. 

Ta tvrdnja o povezanosti sa HDZ-om, nagađa se, objašnjava njegovu "turneju" kroz SKB Mostar kao privilegirane osobe, te činjenicu da mu direktor Kvesić vjeruje u sve što kaže, s obzirom na to da sve osobe bliske vrhu HDZ-a BiH zvuče poprilično uvjerljivo onima koje ta stranka imenuje na određene pozicije. Dakle, bliskost vrhu HDZ-a BiH ne opravdava, ali možda objašnjava propuste koji su doveli u opasnost ostale pacijente i građane.

Indikativna je i šutnja Granične policije BiH, na čijem je čelu kadar koji uživa podršku HDZ-a BiH Zoran Galić. Umjesto da javnosti ponude informacije o tome da li je, kada je i gdje je "misteriozni pacijent" ušao u BiH, iz te institucije šute, što nameće mogućnost da je zaraženi pacijent pušten u BiH bez evidentiranja i uz urgencije određenih osoba "s vrha".

Naglašavamo da je sporna osoba prvi registrirani zaraženi pacijent u Mostaru, te su izgledi da je virus "zaradio" pri kontaktu sa drugom zaraženom osobom u BiH minimalni, ili barem mnogo manji od one izvjesnije verzije prema kojoj su on i njegov sin boravili u Italiji. Upravo je u Italiji boravio najveći broj osoba koje su u našoj zemlji registrirane kao pozitivne na koronavirus.

Sva ova nagađanja ne moraju piti tačna, ali je činjenica da se o tome uveliko priča, dok osobe nadležni koji bi trebali ponuditi odgovore i umiriti javnost - šute. 

Posljednji slučaj korumpiranog pripadnika Granične policije BiH, koji je u zamjenu za mito propustio tri osobe na teritorij BiH, nije izolovan slučaj, s tim što bi ovaj vezan za "misterioznog pacijenta" sezao mnogo više u hijerarhiji Granične policije BiH, pa ako hoćete i institucija vlasti naše zemlje, od običnog korumpiranog policajca.

U prvom slučaju će sankcije snositi korumpirani policajac, a u drugom, koji već sada ima mnogo veće implikacije, epilog ćemo morati sačekati, ali okolnosti nisu obećavajuće. Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona formiralo je krivični predmet povodom ovog slučaja, a članovi 225 i 226 Krivičnog zakona FBiH predviđa kazne zatvora u trajanju do jedne godine za prenošenje zarazne bolesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.