open-navfaktor-logo
search
Nevesinjska brigada
Umro jedan od bližih Mladićevih saradnika: Novica Gušić naređivao pokolje žena i djece u Nevesinju
U Beogradu je umro pukovnik Novica Gušić, komandant Nevesinjske brigade Vojske RS-a i jedan od bližih saradnika osuđenog zločinca Ratka Mladića.
10.03.2020. u 16:09
get url
text

Preminuo je u svom stanu u 79. godini života. Rođen je 1941. godine u Brataču kod Nevesinja, gdje će biti i sahranjen. 

Po izbijanju agresije na BiH, 1992. godine, bio je među prvim oficirima bivše JNA "koji je došao da brani Nevesinje".

Novica Gušić, prema svjedočenjima preživjelih Nevesinjaca, bio je na vrhu nevesinjske vojne piramide zla. Prema onome što su izjavljivali, upravo on je naredio pokolj svih žena i djece.

U Nevesinju je 1992. godine ubijeno 305 Bošnjaka i 12 Hrvata, a do danas nije pronađeno 127 osoba, među kojima je veliki broj djece, pa čak i bezimenih beba. Među ubijenima je i dvadeset šestero djece. Najmlađa žrtva je imala samo sedam dana, a najstarija 92 godine.

Za zločine u nevesinjskoj općini podignuta je optužnica protiv Krste Savića i Milka Mučibabića. Savić je osuđen na 20 godina zatvora, a Mučibabić je umro prije izricanja pravosnažne presude.

Pukovnika Gušića odlikovao je osuđeni ratni zločinac, nekadašnji predsjednik RS-a Radovan Karadžić. 

U optužnici protiv osuđenog Savića, za Gušića je navedeno:

 - U periodu od početka maja mjeseca 1992.godine do kraja 1992.godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih jedinica samozvane Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Republike Srpske, na civilno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo općina Nevesinje, Kalinovik, Gacko i Bileća, znajući za takav napad, na dužnosti načelnika Centra službi bezbjednosti Trebinje (CSB), istovremeno u funkciji ministra unutrašnjih poslove dijela Srpske Autonomne oblasti (SAO) Hercegovina do 13. jula 1992. godine, te kao član Štaba Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske Republike Bosne i Hercegovine za rukovođenje i komandovanje ukupnim snagama MUP-a, kao svjesni učesnik udruženog zločinačkog poduhvata koji su činili Mićo Stanišić, ministar unutrašnjih poslova Srpske Republike Bosne i Hercegovine, Radovan Grubač, komandant Hercegovačkog korpusa, Novica Gušić komandant Nevesinjske brigade, rukovodne strukture SJB Gacko, Nevesinje, Kalinovik, Bileća i članovi općinskih rukovodstava ovih općina postupao u namjeri realizacije zajedničkog cilja da se provođenjem državne politike izvrši progon bošnjačkog i hrvatskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i to ubistvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protivzakonitim zatvaranjem, mučenjem, silovanjima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja planirao, naredio i počinio progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općina Gacko, Bileća, Kalinovik i Nevesinje.

- Svi spomenuti dokazi potvrđuju uzajamnu koordinaciju policije i vojske, koja je ujedno omogućavala da pripadnici pojedinih SJB sa područja CSB izvršavaju radnje izvršenja opisane u izreci presude. Na osnovu ovih dokaza i spomenutih činjenica, nameće se nesumnjiv zaključak da su tu koordinaciju planirali i osiguravali čelnici vojnog rukovodstva na tom području, a u inkriminisanom periodu to su bili Radovan Grubač, komandant Hercegovačkog korpusa, i Novica Gušić, komandant Nevesinjske brigade, koji su, kako se to navodi u spomenutim utvrđenim činjenicama, "kao podređeni komandantu Glavnog štaba VRS-a političke strateške ciljeve pretvorili u operativne imperative VRS-a". Slijedom navedenom, sud je izveo i zaključak da su Radovan Grubač i Novica Gušić, pored optuženog Krste Savića, bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, koji su, imajući u vidu navedeno kao i njihove komandne pozicije u vojsci također doprinijeli realizaciji zajedničkog cilja tog zločinačkog poduhvata.

Nevesinje je općina s najvećim procentom ubijenih, kad se u obzir uzme broj stanovništva prije 1992.godine. Svaki osmi Bošnjak Nevesinjac je ubijen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.