open-navfaktor-logo
search
Globalno zagrijavanje
UN: Klimatski razgovori polako napreduju, preostalo ključno pitanje
Razgovore u Madridu su ponekad pratili i oštri protesti autohtonih i ekoloških grupacija, kako unutar tako i izvan mjesta održavanja
15.12.2019. u 10:32
get url
text

Nakon dvosedmičnih razgovora o rješavanju problema globalnog zagrijavanja zemlje učesnice sastanka u organizaciju Ujedinjenih nacija ostvarile su mali napredak ka cilju.

Pregovarači iz gotovo 200 država planirali su se okupiti posljednji put na UN-ovom klimatskom sastanku u Madridu u nedjelju ujutru kako bi objavili deklaracije koje pozivaju na veće ambicije u smanjenju emisije stakleničkih plinova koji zagrijavaju planetu i o pomoći siromašnim zemljama koje trpe posljedice klimatskih promjena.

Ipak, jedno od ključnih pitanja tokom razgovora, sporazum o međunarodnom tržištu ugljika, zvaničnici su izbjegli čak i nakon što je čileanska ministrica okoliša Carolina Schmidt, koja predsjedava sastankom u Madridu, u petak produžila rok za razgovore kako bi omogućila više vremena za pregovore.

Razgovore su ponekad pratili i oštri protesti autohtonih i ekoloških grupacija, kako unutar tako i izvan mjesta održavanja. Demonstracije su odrazile rastuću frustraciju, posebno mladih, zbog sporih napora vlasti da zaustave klimatske promjene.

Naučnici kažu da se emisija stakleničkih plinova mora početi naglo smanjivati što je prije moguće kako bi se spriječilo da globalne temperature do kraja vijeka porastu za više od 1,5 stepeni Celzijusa. Prema sadašnjem stanju svijet je na putu da porast bude od tri do četiri stepena Celzijusa, što može imati dramatične posljedice za mnoge na Zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.