open-navfaktor-logo
search
Dostavljeno oružje
UN-ov specijalni izaslanik: U Libiji od primirja ostalo samo ime
Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Libiju Ghassan Salame izjavio je kako se u Libiji ne provodi primirje, uprkos odlukama donesenim na konferenciji u Berlinu.
30.01.2020. u 19:34
get url
text

Salame je Vijeće sigurnosti UN-a o dešavanjima u Libiji izvijestio putem video linka, te kazao kako su sukobi naročito intenzivirani u Tripoliju i okolini, a od 6. januara poginulo je 18 civila, među kojima je četvero djece.

Prema njegovim riječima, u Libiji je od 12. januara zabilježeno više od 110 kršenja primirja.

- U Libiji je od primirja ostalo samo ime - tvrdi Salame.

Dodao je kako je stranama, uprkos UN-ovom embargu, dopremljena veća količina oružja, boraca i savjetnika.

- Svi ovi manevri usmjereni ka opskrbi obje strane potiču na novi i opasniji sukob - rekao je Salame.

Sve strane i "strane sponzore" pozvao je da "odustanu od nesmotrenih koraka" i ulože napor u održavanje obećanja o primirju.

U vezi sa sastankom vojnog komiteta u formatu 5 plus 5 koji je trebao biti održan u Ženevi u utorak, kazao je kako je u Tunisu razgovarao s predstavnicima Vlade nacionalnog jedinstva te da su oni bili spremni na sastanak, ali da Khalifa Haftar nije potvrdio.

Salame je ukazao i na zabrinjavajuću humanitarnu situaciju u Libiji te rekao kako je od aprila iz okoline Tripolija raseljeno 149.000 ljudi. Oko 120 škola je zatvoreno zbog čega 70.000 djece ne ide u školu. U sukobima je pričinjena šteta na 26 bolnica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.