Rastu tenzije

UN: Retorika između SAD-a i Irana će destabilizirati čitav region

Objavljeno: 20.05.2019. u 21:35

Radi se o vrlo krhkom regionu i sve aktivnosti na terenu kao i retorika mogu rezultirati pogrešnim tumačenjima te tako dodatno destabilizirati već ionako nestabilni region, rekao je Dujarric

Ujedinjeni narodi (UN) upozorili su da će retorika između SAD-a i Irana dodatno destabilizirati čitav region.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric je u obraćanju novinarima izrazio zabrinutost zbog porasta tenzija između dviju zemalja.

- Pozivamo sve strane da prestanu s retorikom koja dovodi do porasta tenzija. Radi se o vrlo krhkom regionu i sve aktivnosti na terenu kao i retorika mogu rezultirati pogrešnim tumačenjima te tako dodatno destabilizirati već ionako nestabilni region - rekao je Dujarric.

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je poručio Teheranu da prestane s prijetnjama Sjedinjenim Američkim Državama, inače bi to mogao biti zvanični kraj Irana.

U proteklih nekoliko sedmica porasle su tenzije između Washingtona i Teherana, a SAD su poslale jedinice na Bliski istok, ukazujući na neposrednu prijetnju iz Irana.

U četvrtak je New York Times citirao izvore obavještajne službe da je Iran nedavno u Zaljevu rasporedio vojna plovila naoružana raketnim bacačima čime je povećan strah zbog mogućeg konflikta.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije