open-navfaktor-logo
search
Islamska institucija
Univerzitet Al-Azhar osudio čin spaljivanja primjerka Kur'ana u Švedskoj
Poznata islamska institucija Al-Azhar u Egiptu osudio je čin spaljivanja primjerka svete knjige Kur'ana ispred turske ambasade u švedskoj prijestolnici Štokholmu, javlja Anadolija.
22.01.2023. u 17:13
get url
text
Al Azhar

Al-Azhar je ugledna islamska vjerska akademska institucija u svijetu.

U saopštenju Al-Azhara naglašeno da ovakvi ekstremistički postupci neće umanjiti poštovanje civiliziranih ljudi prema Kur'anu i da će ova sveta knjiga i dalje biti vodič za cijelo čovječanstvo.

Iz Al-Azhara su pozvali međunarodnu zajednicu, organizacije i svjetske lidere da se "suprotstave pokušajima vrijeđanja svetih vrijednosti" i zaustave zloupotrebljavanje koncepta slobode izražavanja.

Al-Azhar stoga poziva da se provede istraga u vezi sa ovim slučajem.

U saopćenju se još navodi da dopuštanje da se ponove ovakvi postupci pod sloganom "slobode izražavanja" nanosi štetu naporima čiji cilj su promocija mira, međureligijski dijalog i komunikacija između Istoka i Zapada.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je jučer primjerak svete knjige Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije dok je izvodio čin spaljivanja Kur'ana u blizini turske ambasade.

U saopštenju policijske uprave Štokholma navedeno je da je Paludanu dozvoljeno da održi protest.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.