U Unsko-sanskom kantonu oko trideset hiljada osnovaca i srednjoškolaca danas nije u školskim klupama. Da nova školska godina započne generalnim štrajkom odluka je sindikata i izraz njihove volje, nakon neuspjelih pregovora s Vladom USK.

Prazne učionice, pusto školsko dvorište i informacija o generalnom štrajku, jutrošnja ja slika zabilježena u Osnovnoj školi 'Harmani 2'.

Sindikalna povjerenica Jasmina Henda kaže da su za tom radikalnom mjerom posegnuli, među ostalim, zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora, Sporazuma, donošenje pravilnika bez konsultacije sa Sindikatom.

Ne mnogo udaljenije sasvim drugačije stanje. Na vratima područne škole u Baškaišu nema obavještenja o štrajku, a prvačići na nastavi. Međutim, informacija o tome da će se nastava odvijati nije stigla do svih roditelja.

Nermin Kasupović, roditelj prvačića kaže da je iz medija saznao informaciju o tome da je štrajk. Prije nekoliko dana nije, kaže, bilo obavještenja. Njegovo dijete nije došlo u Bihać, jer je na odmoru. Prvi dan škole, njegovo dijete prvačić neće prisustvovati.

U centralnoj školi Prekounje krajnje nejasna situacija. Na vratima obavještenje o štrajku, a nastava u toku, ali ne za sve učenike. Zbunjeni su roditelji, ali i nastavnici.

Direktorica te osnovne škole Anela Kozlica nije bila raspoložena za izjavu jer, kaže, ne zna, tačnu informaciju za koje razrede je, pa i odjeljenja, nastavni proces u toku. Sve ovisi od volje nastavnika da poštuju odluku o štrajku ili da rade, što im se zakonski, ne može osporiti. Zvanično OŠ 'Prekounje' podržava odluku Sindikata osnovnog obrazovanja.

Tako je i u područnoj školi u Pokoju. Osim obavezne nastave za devete razrede, na nastavu su krenuli i učenici od prvog do petog razreda. Na raspustu su još učenici šestih, sedmih i osmih razreda jer su njihovi nastavnici članovi Sindikata.

Konfuzna situacija je i u Gati. Centralna škola je u štrajku, ali odluku ne poštuju svi nastavnici. Šarolika je situacija i u područnim školama.

- Za razliku od nejedinstva koje vlada u osnovnom, zaposleni u srednjem obrazovanju su složni. U svim srednjim školama na snazi je štrajk, bez izuzetka u BihaćU i ostalim dijelovima tog kantona - RTV USK.