open-navfaktor-logo
search
Pogled iz Srbije
Uoči dolaska Dodika i Cvijanović: "Vučiću trebaju tenzije, želi biti zaštitnik svih Srba na svijetu"
U subotu će u Beogradu biti "snimana" nova epizoda serijala "odoh po svoje mišljenje".
13.02.2020. u 11:40
get url
text

Glavni protagonisti su stari znanci, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović.  I tema je ista, još od devedesetih godina prošlog vijeka, navodna ugroženost srpskog naroda u BiH.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, za Faktor je prokomentarisao novi sastanak predstavnika RS-a sa predsjednikom Srbije.

Popov Aleksandar

Popov: Vučiću odgovara napeta atmosfera 

- Postoje dvije strane ove priče. Prva se odnosi na višegodišnju ambiciju Vučića da se nametne kao zaštitnik svih Srba na svijetu, pa tako i u regionu. Vučiću odgovora ta napeta atmosfera u kojoj svako malo je vanredna sjednica državnog vrha ili sastanak sa predstavnicima Srba iz regiona.  U Srbiji se približavaju izbori i on želi naglasiti svoju ulogu u životu sunarodnjaka. Zato mu trebaju tenzije. Srbija otvoreno i direktno podstiče proteste u Crnoj Gori, održavanje litija, zvaničnici šalju oštre poruke susjednoj državi, pa čak i uvredljive prema crnogorskim građanima. Svaka država na svijetu brine o svojoj dijaspori i tu nema ništa sporno. Starati se o njoj je sasvim uredu, ali ne i miješati se u unutrašnje prilike u drugoj državi – stav je Popova.

Popov se osvrnuo i na najnovije najave blokade državnih institucija iz RS-a zbog odluke Ustavnog suda da je reguliranje pitanja državne imovine u isključivoj nadležnosti BiH, a ne entiteta.

- Dodik u kontinuitetu osporava odluke visokog predstavnika, Ustavnog suda BiH, državnih organa… Onda obično uslijedi blokada bh. institucija i najave otcjepljenja od BiH.

Ovo stanje traje predugo, BiH je u strmoglavom padu, a političari ubiru poene. Dodik se nekada prepucavao s Harisom Silajdžićem, danas to radi s Bakirom Izetbegovićem i svi oni zajedno profitiraju. Kako napraviti funkcionalnu državu BiH? Propuštene su prilike kao što je neusvajanje Aprilskog paketa, odustajanje od sporazuma iz Pruda… Zbog svega toga mladi odlaze iz BiH – istakao je Popov.

Drugačijeg mišljenja je Jelena Milić, direktorica Centra za euroatlantske studije (CEAS).

Milić Jelena

Milić: Bolje da se sastaju u Beogradu, nego u Moskvi

- U Crnoj Gori se krše jezička i vjerska prava Srba, na Kosovu nemaju normalnu slobodu kretanja, u BiH postoje tendecije da se mijenja Dejtonski sporazum, a to ne dolazi iz Banje Luke. I to se, jednostavno, ne može svesti pod velikosrpski nacionalizam. To su ozbiljni, evidentni problemi. Zato smatram da je sasvim legitimno da Vučić poziva u Beograd predstavnike Srba iz regiona. Bolje da idu u Beograd nego u Moskvu. Vidim da se o tome mnogo govori o BiH, a zaboravlja se da je zvanični Beograd podržao Program reformi koji je iz Sarajeva poslan u NATO. I Srbija želi saradnju sa NATO-om – kazala je Milić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.