open-navfaktor-logo
search
Prag
Uoči početka samita Evropske političke zajednice: Susret Džaferovića sa Erdoganom i Macronom
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreo se, uoči početka samita Evropske političke zajednice u Pragu, s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.
06.10.2022. u 15:26
get url
text

Tokom susreta prisutan je bio i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Džaferović se susreo i s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH će govoriti o situaciji u Bosni i Hercegovini na panelu posvećenom miru i sigurnosti u Evropi.

U Pragu, glavnom gradu Češke, održava se prvi sastanak Evropske političke zajednice.

Na sastanku, na koji su pozvane 44 evropske zemlje, 43 učestvuju na nivou lidera. Uz 27 zemalja Evropske unije (EU), na sastanak, koji se održava na prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, pozvano je 17 zemalja evropskog kontinenta. Na sastanak nisu pozvane samo Rusija i Bjelorusija.

Tokom današnjeg sastanka, na kojem se očekuje rasprava o posljedicama rata u Ukrajini, bit će održane sesije o miru i sigurnosti, energetici, klimi i ekonomiji. Također je planirano da čelnici na sastanku održe niz bilateralnih susreta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.